Vytisknout

Pláčí takzvaní experti, pláčí politici, pláčí politologové: Trump je cvok, Trump je blázen, útočí na spojence (ekonomicky) a vůbec je nespolehlivý, dokonce snad tragédie, protože je nepředvídatelný. Já tvrdím, že prezident Trump je vše - vynechme předponu ne. Chcete důkazy?

 

A navíc: o co prezidentu Donaldu Trumpovi jde?

(Nebudu se vyjadřovat k politickým sankcím, u kterých se nedá zjistit, zda za tím stojí Trump, nebo americká utržená ze řetězu administrativa, protože to zneužívají například proti Rusku už dvacet let po odchodu Jelcina a Trump prezidentem nebyl)

 

Začněme svatou biblí ekonomiky a volného trhu: Adam Smith a jeho "Bohatství národů".

Zákon trhu zní: "směna se uskuteční, když s ní dobrovolně souhlasí obě strany a mají z toho obě strany užitek"

To slovo "dobrovolně" je u svobodného trhu kánon!

 

A k tomu patří ještě jedno vysvětlení: dědové dědů, co z USA udělali zázrak ekonomiky by nad svými pravnoučaty zaplakali, jak jim zplundrovali zem. Místo práce nastoupili gastarbeiteři, lidé v USA za tvrdý, tvrdou prací svých předků vybudovaný dolar přestali pracovat a nakupovali zboží z dalekých krajin. A politikové toho využili, že "dali vydělat" dolary těm, kteří byli loajální. Především v době po Reaganovi to mělo akcelerační ráz. Dokonce zákon na to vymysleli: i když daleko dřív. (Pod čarou ukázka o Československu). Ještě v roce 1975 byly americké výrobky světovou špičkou. V roce 2020 je drtí čínské technologie, Rusko už také nehraje "Žebráckou operu" a prezident Trump je poslední záchrana.

 

Co vlastně dělá Trump svými "nečekaně nepředvídatelnýni " tahy?

Dělá naprosto předvídatelné, čitelné tahy: vrací zákon Adama Smitha zpět. Nic víc, nic míň. Chcete důkazy? Tak se podívejte na drama kolem Huawei, Číny a dalších komodit s vypovídáním a uzavíráním smluv. USA ztratily průmysl, těží pouze z prodeje licencí "Google" a dalších, ale ty stejně danily mimo USA a stát chátral. Zadlužení je děsivé a dolar, jak dokonce už přiznal Trump, by potřeboval tvrdě devalvovat. Jenomže to by nejen USA, ale celý svět dostal do otřesu. A to je mírné slovo. Podívejte se, co jenom Čína díky kurzu juanu, ač se i prezident Bush starší snažil, dokázala. (V japonském Tokiu dokonce napětím omdlel po jednání  o měně Číny a Japonska.)

Neuvěřitelný deficit. A s tím dramatické zadlužení. Desítky let pyšní Američani tvrdili, že jsou tak silní, že absorbují výrobky z celého světa a USA to neohrozí. Tak dlouho chodili se džbánem pro vodu, až se ucho utrhlo. Došlo to tak daleko, že se USA perou s Venezuelou, Sýrií a Libyí, kdo vyveze víc ropy a plynu. I když USA s břidlicemi sklaplo. Nyní se zoufale snaží vyvézt stlačený plyn jako rozvojový stát a zoufalými sankcemi se snaží zastavit i Nord Stream II. Tak děsivě upadly USA pod vedením Bushů, Clintonů a Obamů. A pouze harašily zbraněmi a kradly, kde se dalo.

 A toto neustojí žádný stát, byť velmoc. Průmysl se vystěhoval z USA ven a nadnárodní firmy nedaní v USA vůbec, nebo někde v daňových rájích, například v Irsku. A tak prezident Trump dělá naprosto předvídatelné tahy. Proboha, co je na tom nepředvídatelného? Proč si to ti experti nezasadí do vzorce volného trhu viz výše? A tento deficit mají USA s většinou světa. Když k tomu připočteme množství základen, ze kterých nemají zisk lidé USA, ale pouze mocní z Pentagonu, je naprosto, naprosto jasné, co  a jaký další tah Trump udělá. Vypoví všechny smlouvy,  stáhne vojáky z míst, kde je to ekonomicky nerentabilní, bude žádat ještě větší podporu na výrobky z USA, vyrovná cla (to hlavně dopadne na západní Evropu, která využívala či zneužívala daně kvůli Německu a druhé světové válce ) a snaží se uskutečnit systém, se kterým WTO bylo původně založeno. Nakonec se pokouší vrátit průmysl do USA a zaměstnat vlastní národ. A jsme opět na startovní čáře:

  Zákon trhu zní: "směna se uskuteční, když s ní dobrovolně souhlasí obě strany a mají z toho obě strany užitek"

 Kruh je uzavřen a lze snadno pochopit co bude následovat.

Experti tápají, selský rozum chápe.

Experti žasnou, logika jásá.

 

 Mohu sem dát desítky tabulek, grafů a výpočtů, ale mimo několika jedinců to nikdo nebude číst. Takže jednou větou: můžete si najít cla Evropa versus USA, výhody Japonska, které mohou nejen do USA vyvézt vše, ale sami mají speciální výhody původně v zájmu míru po roce 1945, prapodivné smlouvy s Mexikem, s Kanadou a nikdo neví proč, a na druhou stranu šílené drancování Afriky, i když tam je to také v zájmu korporací a Pentagonu, v neposlední řadě ještě donedávna drancování Venezuely a dalších.

Prostě ta relativní spravedlnost (vynecháme li Indiány) původních osídlenců Ameriky vzala za své a Donald Trump se pokouší vrátit USA nejen bývalou slávu, ale i relativní spravedlnost, která v roce 1946 vzala za své, protože svět strašnou válkou zchudl a USA na ní dramaticky vydělaly.

Opakuji: relativní, demokratickou, nikoliv absolutní spravedlnost.

 -------------------------------------------------------------------------------

Jediná naše země z tzv. socialistického tábora byla členem GATTu.  Po nástupu komunistických režimů ve východní Evropě přijaly USA v roce 1951 nový obchodní zákon, podle něhož se v § přímo říká: "USA přijímají taková opatření, podle nichž tzv. komunistické státy jsou vyloučeny z jakýchkoliv obchodních výhod, zvláště ze snížení cen". Toto se nemohlo dotknout bezprostředně Československa, protože Československo bylo zakládajícím členem GATT, a USA proto nemohly přímo působit. Použili tzv. únikové doložky, která je v dohodě GATT, kde se říká, že použije-li členská země dumpingové ceny při svém vývozu, to znamená ceny takové, které jsou nižší než výrobní náklady, může být proti nim použito únikové doložky a protidumpingových opatření. Příležitost se naskytla. Československo vyváželo do USA tzv. velurové šišáky o kterých jsme četli v novinách po celých 30 let a prodávali jsme je tam pod výrobní ceny. Spojené státy toho použily a jednostranně podle tehdejšího tisku zrušily tuto doložku nejvyšších výhod. V roce 1984 Spojené státy americké tuto doložku ještě zesílily tím, že podle dalšího ustanovení tzv. Jackson-Vanickova zákonu země, které neposkytují právo svým občanům na emigraci, nemají právo na doložku nejvyšších výhod.

Na obnovení se začalo pracovat: Vládní návrh, kterým se předkládá k vyslovení souhlasu Federálnímu shromáždění ČSFR Dohoda o obchodních vztazích mezi vládou ČSFR a vládou USA, podepsaná ve Washingtonu dne 12.4.1990. Parlamentní tisk 255.

Jsem si jist, že toto prakticky nikdo ani netuší.

A přesně takto postupovaly USA ke všem státům světa. Kdo neposlouchal, ten tvrdě narazil. Pravidlo, které známe už tisíce let. Říše, které byly božské, nadřazené a pak zanikly. Občan Trump, dnes prezident Trump to pochopil. Ale dokáže to zvrátit? Bude mít sílu to zvrátit?