Vytisknout

V únoru minulého roku byl kurz až 80 rublů za dolar, západní experti předpovídali, že se dostane "do roka a do dne" na 110 rublů za dolar, Rusko se začne hroutit a bude to počátek výprodeje ruského nerostného bohatství. A pak prezident Putin příjde s prosíkem, smáli se experti Votápkové a Romancovové či bývalý velvyslanec Kolář v Rusku za Evropské hodnoty v bulvární Čt24.

 

Dnes je 26.4.2017 -  rubl mohutně za jeden rok posílil a prezident Putin se obden schází s guvernérkou centrální banky Nabiullinovou a ministrem financí Siluanovem, jak rubl už nadále neposilovat. Problém je prostý: vláda svými opatřeními ( nedokáži dnes posoudit, zda dostatečnými či nikoliv) razantně změnila "kurz" hospodářství, přestala se spoléhat na vývoz ropy a plynu a otáčí kormidlem směrem k průmyslu.

Samozřejmě experti by se začali usmívat, proto si ukažme ten rozdíl:

před dvěma roky pokles ceny ropy pod 100 dolarů za barel dramaticky otřásl Ruskem. Nebylo na to připravené, a ani sám Putin nevěděl, zda to jeho země dokáže. A pád ceny ropy byl strašný, dostal se až cca 25 dolarů za barel. Že Rusko není herka z roku 2000, ale za 15 let zmohutnělo ekonomicky se poznalo teprve až když přes sankce mimo vyšší inflace a zdraženého zboží většina občanů dramatickou krizi nepoznala. Důchody se vyplácely, státní zaměstnanci výplaty nosili domů. A že Rusko už není hračka v rukou západu se poznalo tento rok, kdy přes různé ratingy, podvody, sankce a manipulace se Rusko opět dostalo do kladných čísel, potřebuje stále více lidí na práci, průmysl se zvedá a to přesto, že vláda seškrtala výdaje natolik, že je připravena na cenu ropy 40 dolarů za barel.

Proto je zajímavé, že nyní začíná mít ruská ekonomika opačné starosti a začíná ji dělat problémy dlouhodobě posilující měna. Což svědčí o dvou zásadních ukazatelích: že Rusko je z krize venku, není už jednoznačně závislé na nerostném bohatství (samozřejmě ještě hodně je, pouze ten dramatický obrat průmyslu je už do očí bijící), ale na druhou stranu ještě kvalita ruského průmyslu není na takové úrovni, aby ve všem světu mohla konkurovat v lepším kurzovním poměru.

 

 

Proto Putin pro Interfax oznámil, že rozhodnutí, jak částečně zafixovat měnu na této úrovni na delší dobu se hledá nyní už každý den: Putin a guvernérka Nabiullinová jsou proti zadlužování, ale nějaká forma kvantitativního uvolňování na stabilizaci kurzu se možná uskuteční. Prostě Rusko se po šílené krizi ropy musí trochu nadechnout a uhladit ekonomiku.

Jedno je jisté: Rusko je z krize venku, vše to už dnes potvrzuje a ač je posilující kurz rublu nepříjemný, jsou to přece jenom jiné starosti, než když padala jak ropa, tak ekonomika do černé díry a nikdo nevěděl, zda se to podaří zastavit. I proto zuří prapodivné expertní týmy prapodivných západních hodnot, že Rusko se jim vymklo a přes všechny urážky a ústrky nyní posiluje.

A jenom technický dodatek: hodnota majetku a tudíž ekonomiky posílením kurzu se vůči západu dramaticky změnila, protože přepočet je jiný, než když byl dolar za 80 rublů a tím se podílí Rusko na světovém hospodářství daleko silnějším ukazatelem, než to bylo před rokem. Proto tak nenávist některých fanatiků jako je Gabal či Kolář zesiluje. Tvrdili, že Rusko už z mapy skoro zmizí a stal se opak...

 

 

Psali jsme

Ani patnáct let v ceně 50 dolarů za barel nám neublíží, říká guvernérka Ruska Nabiullinová.

Rusko se směje, ekonomický rozvrat se nekoná! Zareagují konečně americké ratingové agentury?

 

 A co říkala bulvární Čt24?

Tradiční producenti ropy podcenili břidlice, doženou je USA — ČT24 ...