Vytisknout

Někdy se zdá, že sankce proti Rusku už nejsou vedeny cestou ublížit Rusku, ale Evropské unii, protože to je nyní hlavní ekonomický soupeř USA a všechny aktivity to dosvědčují: máme zvýšit peníze na zbrojení, máme kupovat drahý plyn a ropu z USA, zatímco máme odmítnou totéž z Ruska mimo části, která pomůže Ukrajině, a která za to bude částečně hradit zbraně z USA. (Například Nord Stream 2 versus šílený a zlodějský plynovod přes Ukrajinu včetně frašky s dopravou stlačeného plynu z USA)

 

A zatímco bankovní kriminálníci či neschopní bankéři v Rusku jsou už zoufalí z "čističky Elvíry", (guvernérky Nabiullinové) která prostě komunistický záchranný systém, převzatý v EU a USA odmítá, americká administrativa si o sankcích stále mele svou. (Dalším třem bankám byla v Rusku odejmuta licence, protože v daném termínu nesplnily to, co má zdravá banka mít. Jaký rozdíl proti bankovnímu divadlu v Evropě).

 

A z tohoto úhlu pohledu lze vnímat sankce, jak je guvernérka Ruské centrální banky Nabiullinová komentovala

Rusko je přizpůsobeno k životu v podmínkách sankcí, potřebná infrastruktura byla vytvořena, a bankovní sektor byl schopen nahradit tyto úvěry pro podniky, které obdržely předtím ze zahraničí. Proto je přehnané, co si o sankcích myslí senátoři v USA. V době krize sankce její výši zesílily, ale právě proto šlo udělat mnohé reformy, které by jinak občané těžko chápali. A nyní (mimo snížení inflace na ideální míru) je nastartován růst i v podmínkách, kdy se nám snaží zkřížit cestu ve všem. Růst HDP v Rusku červnu 2017 činil 2,9% v meziročním srovnání, ekonomický vývoj  koriguje odhad meziročního růstu HDP v květnu na 3,5% z 3,1%, a oživení je znát napříč celým spektrem průmyslu: od výstavby, přes lehký a těžký průmysl až po velko a maloobchod. Takže už to nezávisí pouze na segmentech těžby. Růst HDP ve druhém čtvrtletí 2017 byl odhadnut na 2,7%, po meziročním růstu 0,5% v prvním čtvrtletí .

 

A právě tyto už jasně doložené ukazatele současně s tím, že nikdo nesanuje banky na dluh jako to dělají západní státy, ale prostě musí zmizet z bankovního sektoru dokazují, že Rusko jde správným směrem, zatímco USA se zoufale propadají do neřešitelných problémů a proto nás jako Evropu vydírají stále víc.