Vytisknout

V Pensylvánii v USA se částečně roztavil druhý jaderný reaktor atomové elektrárny, byla zamořena provozní budova a její blízké okolí. Hlavní vodní napájecí čerpadla chladicího systému sekundárního okruhu se porouchala kolem 4. hodiny ráno a tato porucha s mechanickou či elektrickou příčinou způsobila, že generátor páry přestal chladit primární okruh.

 

Stále jsme děšeni Černobylem, šílenou obsluhou, která přes varování vypla bezpečnostní okruhy a Sovětským svazem, ale že se roztavil jaderný reaktor v USA díky vadnému chladícímu systému sekundárního okruhu se ve veřejnoprávních médiích skoro tají. Proč?

Prostě proto, že jedině USA, božské USA a nikdy jinak...

28. března 1979

V Pensylvánii na Třímílovém ostrově uprostřed řeky Susquehanna byl druhý reaktor firmy Babcock & Wilcox uveden do provozu narychlo. Spuštění reaktoru těsně před koncem roku 1978 přineslo desítky milionů dolarů úlev na daních firmě Metropolitan Edison Company (dceřinné společnosti General Public Utilities Company – GPU), která elektrárnu Three Mile Island vlastnila. (Neboli stejné urychlení jako na Ukrajině v SSSR.)

Všimněte si i shody v jiném: utajení před prezidentem Gorbačovem, potlačovala se panika a dnes vystupují "experti na protiruskou nenávist", že by se utajení v USA nemohlo stát. Že demonstrativní Závod míru mohl být pouze za socialismu. A fakta?

1. dubna 1979 na demonstrativní osobní návštěvu elektrárny přijel tehdejší americký prezident James Carter a pensylvánský guvernér.

Prezident James Carter při návštěvě havarované elektrárny Three Mile Island

Prezident James Carter při návštěvě havarované elektrárny Three Mile Island

Krátce po havárii ve Three Mile Island zřídil americký prezident Carter speciální vyšetřovací komisi. Ta ve své zprávě za příčinu havárie označila závadu na bezpečnostním ventilu, ale upozornila i na chyby obsluhy a na její nepřipravenost pro zvládnutí krizových situací.

 

Perlička z roku 2008

Podle vyjádření předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové se reaktor TMI-2 z hlediska stavu jaderného paliva a rozsahu poškození aktivní zóny příliš nelišil od původního rozsahu poškození aktivní zóny reaktoru v ukrajinském Černobylu, který havaroval v dubnu 1986. A v roce 2021 tatáž dáma dramaticky líčí, jak ta sovětská byla hrozná a že jedině ta americká je jedinečně skvělá. Obrtlík by žasnul a korouhvička se zavařila.

 

Propaganda a manipulace s lidmi je terorismus, který vyvolává nenávist a války. Proto by měl být stavěn na roveň skutečného terorismu, za které jsou sazby 10 - 20 let žaláře. Pak by si Kolářové, Hřibové, Řeporyjci a nyní i Drábová tyto zločiny nedovolili!

 Jen pro zajímavost

Nedávné zprávy o komplexním vyšetření zdraví obyvatel postižených míst nasvědčují, že původně zveličované obavy z rozšíření rakoviny, genetických anomálií novorozenců a nárůstu leukémie se nenaplnily. Ani nesmírně nákladný exodus obyvatel nebyl možná nutný. Na světě jsou oblasti (např. v indickém Tamilu), kde obyvatelstvo bez potíží žije na území, z jehož hornin vyzařuje trojnásobek dávkového příkonu než v zakázaném pásmu Černobylu.

 

Související

Černobylská havárie a její průběh - fakta, nikoliv dezinformace!