Ne, to není hoax, ani fake news.  Stačí sledovat průsečíky a použít logiku selského rozumu. A pak si vzpomenout na dávné přísloví: sebechvála smrdí. Proč?

 

Tak sledujte

Česká republika: máme nejlepší vládu za posledních dvacet let a tím i  nejmenší nezaměstnanost.

 

Jenomže!

Slovenská republika: máme nejlepší vládu za posledních dvacet let a tím i  nejmenší nezaměstnanost.

Polsko: máme nejlepší vládu za posledních dvacet let a tím i  nejmenší nezaměstnanost.

Německo: máme nejlepší vládu za posledních dvacet let a tím i  nejmenší nezaměstnanost.

Španělsko: máme nejlepší vládu za posledních dvacet let a tím i  nejmenší nezaměstnanost.

Francie: máme nejlepší vládu za posledních dvacet let a tím i  nejmenší nezaměstnanost.

 

Nemá cenu pokračovat, každý může dohledat sám. Lépe to ukazuje toto:

Brusel - Míra nezaměstnanosti v eurozóně v červnu klesla na 9,1 procenta a dostala se nejníže od února 2009. Vyplývá to z  údajů evropského statistického úřadu Eurostat. Úřad zaznamenal pokles v zemích s nejvyšší mírou nezaměstnanosti, respektive v Itálii a ve Španělsku. Aktuální data za Řecko úřad zatím k dispozici nemá. V Itálii v červnu míra nezaměstnanosti klesla na 11,1 procenta z 11,3 procenta v květnu. Pokles ve Španělsku byl ze 17,3 na 17,1 procenta.

V Německu, které je v eurozóně největší ekonomikou, míra nezaměstnanosti klesla ze 3,9 na 3,8 procenta.

 

Víte, co spojuje tyto státy? Myslíte, že z výše popsaného nejnižší nezaměstnanost?

Nebo  zázrak?

Chyba!

Tuto špatnou odpověď lze prominout obyčejným občanům, nikoliv odborníkům. Odborník, který má selský rozum a vzdělání, musí okamžitě vypálit od boku:

Mario Draghi!

Jistě se ptáte, proč. Zde je odpověď.

 

Evropská centrální banka (ECB)  do konce března nakupovala vybrané státní i soukromé dluhopisy v objemu 80 miliard euro. Od dubna je snížila na 60 miliard, které budou trvat až do prosince. Až proběhnou všechny volby v Evropě, přestane je ECB vykupovat. Co bude dál chytřejším poslední odstavec napověděl. 

 

Pro ty slušné, kteří se však věnují jiné činnosti, než hledání souvislostí v makroekonomice rád vysvětlím:

v Evropské unii jsou předlužené státy, které vydaly dluhopisy. ECB tyto dluhopisy za sta miliard nakoupila, vyplatila za ně eura (kvantitativní uvolňování) a rázem tyto státy měly peníze, aby mohli dát lidem práci. Tak se u nich uměle snížila nezaměstnanost. Tím, že šli do práce a začali nakupovat auta,  na tom dramaticky vydělala Česká republika, která je těmto lidem prodávala. A protože část peněz ze zisku zůstala zde, i čeští občané na tom profitovali a také nakupovali spotřební zboží včetně aut. Po volbách, kdy zvítězily v Evropě ty "správné strany" na pseudoprosperitě, Mario Draghi zavelel k ukončení této  frašky oddlužování a příští rok se začne nákup snižovat, protože jim ECB už další eura nevytiskne. A tato zločinná vláda, místo aby dnes šetřila peníze na dobu příští, peníze rozhazuje jak šílená. Většina lidí nevidí, co bude zítra (až ECB ukončí tisk nepodložených eur), ale slyší na to, že vláda zvýší důchody a platy, aniž oznámí, kde na to vezme. A to je ten strach poctivých ekonomů, kteří upozorňují, že tato šíleně nafouklá bublina praskne, protože tisk eur na hubičku nejde dělat donekonečna. A tato vláda se o vzestup nepřičinila vůbec. Naopak!

 

Tato vláda měla ušetřit více jak 100 miliard na rezervu  další světové krize. To je v době prosperity povinnost. Místo toho seká další dluhy a kamufluje to navíc různými převody a záporným úrokem!

Konečně to bude slyšet

Bohužel vládu za to do tepláků nedostaneme, protože je nepotrestatelná. Pro občany neudělala vůbec nic, jenom nás stále zadlužuje a až to praskne, možná uprchne do USA. Chovanec je tam už často...