V odpovědi je zajímavé, že zástupce armády je svéprávný občan, zatímco politik je osoba nesvéprávná, do které se musí bušit a mlátit, i kdyby zástupce armády byl kriminálník, či dokonce bývalý komunista jako generál Petr Pavel v NATO a přísahal na obranu Varšavské smlouvy.

 

Samozřejmě stížnost byla všeobecná, ale následovat budou stížnosti s přesnými parametry - viz nejstrašnější úvodní foto. S celkovou odpovědí lze zatím (až na odlišení lepších a horších lidí) vcelku souhlasit, stejně jako s odložením stížností zasílaných Českou televizí  na komerční Čt Barrandov. Neboli nyní je třeba sledovat fake news a hoaxy Čt a veřejnosti je servírovat, případně zasílat radě RRTV s přesnými fakty. Toto je jenom začátek.

 

Nebojte se zasílat stížnosti i vy, pokud narazíte na další lži v Čt24, či jejích dalších manipulativních programech.

 

 
   

 

 

Naše č. j.           

Sp. zn.

Zasedání Rady 

 

Vyřizuje:

 

Datum, místo

 

 

RRTV/17937/2017-tic

RRTV/2017/1087/tic  22-2017/poř. č. 37

Analytický odbor

20. 12. 2017, Praha

 

Petr Pokorný

Odpověď na stížnost

 

Vážený pane Pokorný, 

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (dále jen „Rada“) se na svém 22. zasedání, konaném dne 19. prosince 2017, seznámila s Vaší stížností na provozovatele vysílání Česká televize. 

Zaslal jste stížnost na zpravodajské a politicko-publicistické pořady vysílané na programu ČT24. Domníváte se, že provozovatel ve vysílání nedodržuje zásady objektivity a vyváženosti. Uvádíte, že redaktoři programu ČT24 mají tendenci urážet ostatní média a přebírat názory propagandistických neziskových organizací. Svá podání jste později doplnil o obrazové přílohy. 

Vaše stížnost je z větší části obecná, resp. směřuje na celek vysílání zpravodajství a publicistiky na ČT24, nicméně uvádíte také odkazy na konkrétní, údajně neobjektivní, pořady, a to pořad Interview ČT24, vydání ze dnů 22. listopadu 2017 (rozhovor s předsedou poslanecké sněmovny, Radkem Vondráčkem z hnutí ANO) a 23. listopadu 2017 (rozhovor s generálem Karlem Řehkem) a pořad Newsroom ČT24, vydání ze dnů 18. června 2017 a 24. září 2017. Domníváte se, že pořad je založen na napadání jiných médií a webů. V obecné rovině pak kritizujete pořad Otázky Václava Moravce s tím, že do pořadu jsou zváni převážně hosté, kteří zastupují jeden názorový proud. 

Obecnou část stížnosti nelze vyhodnotit, protože odkazuje na celek vysílání. Dodržování zásad objektivity a vyváženosti v celku vysílání lze posoudit pouze na základě samostatné, kontinuální analýzy. Monitoringu tak byly podrobeny pořady, na které přímo odkazujete. 

K obsahu zmiňovaných vydání pořadu Interview ČT24 můžeme uvést následující. Poukazujete na to, že moderátorka byla vůči některým hostům konfrontačnější než vůči jiným. Je však potřeba vzít v potaz, že hosté vystupující v těchto dvou vydáních představují zcela odlišné typy aktérů. Karel Řehka je zástupce armády, zatímco Radek Vondráček je aktivní politik, předseda Poslanecké sněmovny. Moderátor běžně vystupuje vůči zástupci politického subjektu v roli kvalifikovaného oponenta, tj. klade mu i polemické dotazy. Jedná o standardní a žádoucí praxi, zvláště pokud se jedná o pořad s jediným hostem (dialog hosta s moderátorem). Jen tímto způsobem je možné divákům zpřístupnit všechny relevantní argumenty, aby si na diskutovanou problematiku mohli utvořit vlastní nezávislý názor. Moderátorka v daném případě nebyla nadměrně útočná a Radek Vondráček získal dostatečný prostor k tomu, aby vyjádřil svá stanoviska. 

Pořad Newsroom ČT24 je publicistickým pořadem, který se zaměřuje na reflexi mediální scény. Monitorované příspěvky přinášely kritické hodnocení některých kroků soukromých provozovatelů, a to FTV Prima a Televize Barrandov. Upozorňovaly také na rizika spojená s působením dezinformačních webů. Problematika tzv. dezinformačních webů je v současné době široce diskutovaná, a k věci lze samozřejmě přistupovat s různými postoji (resp. vždy záleží na ideových a světonázorových východiscích komentátora), nelze nicméně zapomínat, že na nebezpečnost dezinformačních webů upozorňuje i Audit národní bezpečnosti, proto je pozornost veřejnoprávního media tomuto tématu zcela opodstatněná. Pořad Newsroom ČT24 je pořadem publicistickým, tedy formátem, ve kterém jsou přípustné i redakční hodnotové soudy (zvláště, když se jedná o typ pořadu, který je na kritické reflexi  mediálního prostředí z principu založen). 

Rada neshledala důvody k zahájení řízení o přestupku a přijala následující usnesení: 

 

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (dále jen Rada) coby ústřední správní úřad v rámci své kompetence dané ustanovením § 5 písm. a) zákona č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání a o změně dalších zákonů (dále jen zákon č. 231/2001 Sb.), rozhodla v  souladu s ustanovením § 76 odst. 1 písm. a) zákona č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich, v platném znění, ve věci možného přestupku spáchaného odvysíláním pořadu Interview ČT 24 na programu ČT 24 ve dnech 22. listopadu 2017 v18:31 hodin a 23. listopadu 2017 v 18:28 hodin, pořadu Newsroom ČT 24  na programu ČT 24 ve dnech 18. června 2017 v 22:04 hodin (příspěvek Rusko v Česku a Češi v Rusku) a 24. září 2017 v 22:05 hodin (příspěvky Nepravdivý výrok Jaromíra Soukupa a Klíč zvaní hostů v předvolebních diskuzích TV Barrandov) a dalších blíže nespecifikovaných zpravodajských a publicistických pořadů na programu ČT 24, že věc odkládá. 

Děkuji Vám za Váš dopis, vážíme si Vašeho zájmu o problematiku televizního vysílání. Mohu Vás ujistit, že Rada průběžně monitoruje vysílání všech provozovatelů a vyhodnocuje, zda jsou v souladu se zněním  zákona č. 231/2001 Sb., a pokud dojde k závěru, že došlo k porušení zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, uplatní vůči provozovateli příslušné postupy v souladu se svými pravomocemi. 

S pozdravem

Ivan Krejčí předseda Rady

pro rozhlasové a televizní vysílání elektronicky

 

 

 

 Odpověď na

Projednání stížnosti na Newsroom ČT24, Horizont ČT24 a Otázky Václava Moravce bude 19.12.2017

Česká televize už překročila všechny meze: stížnost RRTV na stálé porušování §31 odst. 2, 3 a 4 zákona č. 231/2001 Sb