V pátek dne 26. 10. 2018 nečekaně opustil tento svět vinař a výrobce košer vín František Váňa, syn vinaře Ivana Váni. Nechť jej Hospodin Bůh izraelský vezme k sobě do svazku živých,“ oznámil výrobce košer vín České vinařství Chrámce s.r.o.

 

Košer vína jsou pouze od těch, co mají sedmý den v týdnu šabat sobotu

 Košer vína vyrábějí ortodoxní židé tak, aby splňovala požadavky judaismu. Znamená to mimo jiné, že od zpracování hroznů až po zátkování lahví se celého výrobního procesu mohou účastnit pouze židé světící šabat (sobotu). Celá výroba košer vín je plně oddělena od výroby ostatních vín. Do košer vín je možné přidávat pouze košer přísady. Košer vína jsou pasterizována před lahvováním na 85 °C na průtokovém pasteru, a proto mohou být označena jako jajin mevušal. 

 Přísnější pravidla platí pro víno a hroznovou šťávu. Dokud nejsou tepelně zpracovány (např. pasterizací nebo destilací), může jakoukoli manipulaci s nimi provádět pouze věřící a praktikující Žid. Pro skladování, převážení nebo distribuci kýmkoli jiným musí být uzavřeny a zajištěny dvojí pečetí.

Vyváření - Hag’ala

 Nádobí se ponoří na několik sekund do vroucí vody. Tím se stává košer. Podobným způsobem je možné vykošerovat kuchyňskou linku (vylitím vroucí vody) nebo mikrovlnnou troubu (plná sklenice vody se vloží do trouby, která se následně nechá zapnutá na nejvyšší výkon cca 10 minut). Vaření působí na nádobí tak, že chamec nebo ta’am „vytáhne“ ven. Z toho důvodu se nádoba musí ponořit pouze na několik sekund, neboť v případě, že by byla ve vodě ponechána déle, hrozí nebezpečí, že se do ní chamec nebo ta’am skrze var opět „vrátí“.

 __________________________________________

O logice a fanatismu jak se odlišit si udělejte úsudek sami. Vážně to tak chtěl Bůh, když to v kolébce nikdo netuší a od košer mučedníků se to musí naučit? Jak se to mladý muž naučí, když nad ním nebude bdít košer mučedník od zdi nářků?

Proč se říká "židovsko-křesťanská kultura", když s tímto nemáme ani "zbla" společného a lidem normálním pozemským to připadá komické? Nekošer lidem...

Normální lidé prostě vše omyjí v horké vodě, a jde li to, stačí ve studené a rituály o ničem nepotřebují. To žádný Bůh nám zatím osobně nenakázal.

Avšak ortodoxní v Izraeli nemusí pracovat a většinou berou sociální dávky, mají hodně dětí a na hlavách čepičku. Něco to vzdáleně připomíná. Ale co to je...?

 

České vinařství Chrámce s.r.o. je hlavním výrobcem košer vín v České republice. pasteru, a proto mohou být označena jako jajin mevušal.