Myslíte, že se jedná o vtip, či mystifikaci? Nikoliv. Kult ohně znaly zaniklé kultury a uměly s ním i zacházet. A Karel May mnohé využil.

 

Už dávné kultury věděly

V Austrálii byly ještě před pár dny šílené požáry a obrovské sucho. Včera australské město Sydney zasáhly nejintenzivnější srážky za poslední tři dekády. Déšť způsobil záplavy a chaos v dopravě, tisíce lidí musely opustit své domovy. Bez elektřiny zůstalo asi 100 tisíc domácností. Déšť ale pomohl uhasit dva z největších lesních požárů, které sužovaly Nový Jižní Wales v uplynulých měsících, informuje BBC. Státní meteorologická agentura uvedla, že za poslední čtyři dny napadlo 391,6 milimetrů srážek. Varování kvůli bouřlivému počasí platí pro celé pobřeží Nového Jižního Walesu, který je nejlidnatějším australským státem.

Víte o tom, že Mayové, Aztékové a Sumerové věděli, že oheň je posvátný i jako "výrobce vody"? Karel May byl nadaný student, uměl číst latinsky, francouzsky, anglicky a samozřejmě německy. A tak, ač jeho příběhy jsou sny z prostředí, které nepoznal, záhadným způsobem tam dostal některé životní zkušenosti dávných předků a které teprve nyní opět odhalujeme. Dnešní pologramotní rychlostudenti čtou (když už) příběh, ale bohužel jejich pologramotnost jim neumožňuje pochopit, že autoři mnoha knih do nich vkládali statě, které mnohým lidem dávaly poznání. Dnes jsou VŠ méně vzdělaní, než dřívější vyučení. Bohužel. Ale umí mlátit do klávesnice počítače.

 

Kdo četl Vinnetoua, narazil ve třetím díle na zločince - stekameny v poušti Llano Estacado.

Zounds!“ zahromoval si Sans-ear od plic, sotva mě uviděl. „Co se to tam vpředu děje? Říkal jsem si, to snad vypuklo zemětřesení, a teď koukám – nezačal nakonec od toho žáru hořet písek?!“

„Co vás vede, písek! Kaktusy! Celé kaktusové pole hoří – vidíte? Před chvílí jsem to zapálil.“

„Charley – pro boha živého – vy jste se kupříkladu zbláznil!“ Mark Jorrocks projevoval nejupřímnější obavy o mou duševní rovnováhu. „Co to provádíte, co jste to udělal?“

„Nic zvláštního. Snažím se přivolat déšť.“

Déšť?! Zatím je od toho ohně kupříkladu jen ještě větší vedro!“

„Ale potom!“ řekl jsem s důrazem.

„Co potom?“

„Přijde hromobití, a hlavně takový liják, že na nás nezůstane nitka suchá!“

„Úpal!“ zabědoval Mark Jorrocks. „Chytil jste úpal!“

„Ale kdepak!“ Zaháněl jsem jeho obavy teď už s úsměvem. „Jen se podívejte – všímáte si, jak se tam stahují páry? Za chvíli se z nich vytvoří mrak a pak začnou lítat hromy a blesky a doufejme i nějaká ta kapka!“

 

 Pokud se podíváte do Evropy, i ona byla rok a půl rozpálená, suchá. Nyní se střídají vichřice a každou chvíli prší. A přesto podvodníci s deštěm vyžadují další miliardy "z dešťovky" a ministerstvo štědře rozdává. Naši dávní předkové věděli, že na zalití je třeba zásobník, tak dávali pod okapy sudy, plechové vany. Jim na to stačil selský rozum. Dnes se na to studuje. 

Dnešní mladá generace nechodí v pátek do školy, zakazuje jíst maso, prdět a klimatický panel navrhuje, že za sta miliard to za nás vyřeší. Jsou přece studovaní. Vlastně mají razitka, že chodili do školy a za miliardy to dokáží. Pouze selský rozum někde cestou potratili.

 

Možná by "pátkoví demonstranti" za klimatické ochlazení měli začít opět pořádně studovat a číst a mnohé by pochopili. I když: jejich smyslem je vše vygooglovat a pak jít na mejdan a tvrdit, že je to budoucí elita. Piráti přece vždy byli blbí a zlato si nakradli, tak k čemu škola?

 

 Související

Žádné globální oteplování neexistuje, pouze lokální, hlavně evropské