Reportáž: petice, hádky, nadávky. Sesuvy půdy, zavalená dálnice, zavalené koleje. To vše se střídalo na prapodivné výstavbě dálnice D8.

 

Nyní se někdo rozhoupal. Možná koronavir. Díky koronavire. Jsme rádi, že jsi nám pomohl...

Lidé cestující vlakem z Teplic přes Bořislav a Žim do Lovosic se od soboty 6. června po letech svezou po kolejích přes turisty vyhledávané Oparenské údolí. O dopravu na oživené části trati Oparenským údolím projevil zájem dopravce ADŽ Praha, který už vozí turisty v kraji třeba na Švestkové dráze.

 

Nádraží moc malebně nevypadá

Majitel kolejí rozhodl o opravě poté, co ministerstvo dopravy schválilo záměr projektu na rekonstrukci trati mezi Chotiměří a Radejčínem. V současné době je na trati z Teplic do Lovosic v provozu pouze teplický úsek do Radejčína, který měří 22 kilometrů. Cestující tam přestupují na náhradní autobusovou dopravu do Lovosic.

 

České středohoří, v pozadí Lovoš

„AŽD se samo nabídlo, že by to jako turistickou linku provozovalo. My tam samozřejmě jezdíme máme objednanou u ČD náhradní autobusovou dopravu. Dolů ale, na konec obce Oparno, kde je vlaková zastávka, se autobusy po úzké silnici nedostanou. A my chceme, aby to bylo přístupné veřejnosti,“ vysvětlil v nedávném vyjádření pro Český rozhlas hejtman Oldřich Bubeníček. Kraj bude dopravci mezi Lovosicemi a Oparnem platit pouze za pohonné hmoty. Autobusem budou lidé jezdit pouze v nejvíce poškozené části trati z roku 2013 mezi Chotiměří a Radejčínem.

Dál do Teplic budou stále zajišťovat vlakovou dopravu České dráhy.