Dnes se tomu dle Jourové módně říká "kdo vypouští dezinformace"? Zkuste prosím posoudit i vy, čtenáři, protože my nezávislí (zatím ještě) to už nedokážeme...

 

Česká televize

Za dva týdny volí Bělorusko prezidenta. OBSE poprvé nevyšle pozorovatele

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) uvedla, že poprvé nevyšle na běloruské volby pozorovatele, protože nedostala včas pozvání. A další důvod: Autoritářský vůdce pravděpodobně zvítězí znovu. Podle státní televize vede skoro se 70 procenty hlasů. Běloruskem ale zároveň koluje heslo: „Saša 3 %“– což je výsledek jeho podpory podle neoficiálního průzkumu na internetu.

(U nás na internetu má také TOP 09 až 97% podporu. U příznivců TOP 09...)

 

Prohlášení MZV k prezidentským volbám v Bělorusku

Navzdory nerovným podmínkám projevila běloruská společnost o tyto volby nebývalý zájem, o čemž svědčí jak  masová návštěvnost předvolebních vystoupení kandidátky Světlany Tichanovské, tak skutečná účast v den voleb. Takto silné volání veřejnosti po skutečně svobodných volbách nelze ignorovat.

Považujeme za politováníhodné, že nebylo umožněno řádné působení volební pozorovatelské mise OBSE, jediné důvěryhodné mezinárodní organizace monitorující volby v tomto regionu.

Možná by se měly instituce MZ a Čt dohodnout: poslal Lukašenko žádost pozdě, byly problémy, nebo Lukašenko zablokoval vstup pozorovatelů do Běloruska?

Protože to sice není dezinformace, ale posunutí a ohnutí informace, manipulace s veřejností a odklonění faktů jinam, aby veřejnost zhloupla. Což je úplně nejhorší.

 

A kde je skutečná pravda?

 

Ač se snažíme, seč můžeme, hledat skutečnou pravdu je někdy obtížné a musíte nám pomáhat i vy, slušní čtenáři.