Je pravděpodobná válka mezi Ruskem a USA? Těžko. Je pravděpodobná válka mezi Sýrií a USA, když tam je už částečně ruský obranný systém? Těžko. Že by mohlo vylétnout pár střel je možné, dokonce je možné, že o tom bude prezident Putin předem vědět. Ale to je asi tak vše.

 

Zkusme zaspekulovat, o co nyní jde na základě tahů, které americká administrativa v čele s Trumpem provádí

Víme, že útok na Rusko formou sankcí, ratingů a ekonomického vydírání včetně ropného šoku nejen nevychází, ale Rusko dokonce posiluje včetně toho, že se spojení s Čínou upevňuje. Víme, že Trump ruší smlouvy, potřebuje výhodnější celní dodatky a v neposlední řadě je tlačen do zvýšené výroby zbraní, což možná bylo součástí Nikulinovy akce, což by bylo i záhodné sledovat na kontech Pelikána, Stropnického či Karly Šlechtové. Že by kvůli jednomu Nikulinovi vypravili drahé letadlo soukromě, zablokovali ho na letišti v Ruzyni aniž by byl zisk je velice nepravděpodobné.

 

Co se (sice prapodivně cíleně a programově) stalo?

Oficiálně neoficiálně:

Bílý dům to udělal v odvetě za údajné vměšování Moskvy do amerických prezidentských voleb. Analytička Natalja Milčakovová varovala, že nestabilní kurz rublu se může stát velice nepříznivým faktorem pro ruskou ekonomiku. Hrozí recesí a zvýšením inflace. "Situace je velice nervózní, vidíme masový úprk zahraničních investorů. Odchází velice mnoho dlouhých peněz, které celý loňský rok byly v rublech, bez ohledu na zhoršení vztahů s USA," opět vytváří další spekulace pro list Kommersant představitel nejmenované západní banky. Jako dlouhé se označují peníze, které jsou investovány v dlouhodobých projektech, na rozdíl od krátkodobých spekulací.

 

A tak hledejme více příčiny v urychlení přechodu od dolaru na kryptoměnu "petrojuany", kterých se drama netyká stejně tak jako Venezuela na kryptoměnu "Petro". Ta spirála fanatických výkřiků, ekonomicko politických dezinformací na úrovních předsedů a politruků západních vlád včetně našich mimo prezidenta Orbána je příliš silná, než aby se mohlo jednat o skutečné dění, kdy základem by bylo ruské zabíjení. Naopak Rusko a Putin potřebují stabilitu a to by skutečné chemické útoky neudržely. Ta nestabilita vyhovuje šíleně předluženým státům a to jsou USA, Francie, a problém s vydíráním Velké Británie s Brexitem, kdy se z premiérky Mayové stala pouhá ovce.

Takže předpoklad, že se USA podaří zlomit Rusko, je absurdní, otázkou je, kam až dojdou s vydíráním spojenců včetně nás.  A spíše lze věřit výroku guvernérky Nabiullinové: v propadu kurzu rublu nevidí ohrožení finanční stability a hodnotí jej jako korekci. Současně poznamenala, že banka má nástroje umožňující omezit vliv nových sankcí na inflaci.

Pro nás je však varovné, že nás mohou USA stáhnout do jakékoliv špíny a ještě donutit za to zaplatit. A to by měla naše vláda lidem natvrdo říct. Bohužel to musíme alespoň dělat my, když mainstream strachy, či za slibů korupce mlčí. Vývoj budeme bedlivě sledovat, protože se zdá, že je to druhý zoufalý atak na Rusko a Čínu, což nevěstí minimálně ekonomicky nic dobrého a bude jen otázkou, kolik za to zaplatíme.

 

 

Je to spíše stejný scénář z jiné pozice

Teroristická mafie z New Yorku zkouší drtit Rusko ratingem!

Rusko se směje, ekonomický rozvrat se nekoná! Zareagují konečně americké ratingové agentury?

Ruská ekonomika nevzkvétá, ale... Hluboká poklona Putinově strategii!

Ani patnáct let v ceně 50 dolarů za barel nám neublíží, říká guvernérka Ruska Nabiullinová.