„V Británii byli lidé a těm řekli, že zdrojem jejich strádání je Evropa. A takovéhle kecy jsou svinstvo!“ řekl Macron. „Měly tam celé autobusy s povídáním – ušetříte – už si nevzpomínám kolik – něco jako 36 miliard liber, když odejdete,“ dodal v lednu 2019. 

 

Po celé Británii jezdily autobusy a voliče lákaly plakáty se sloganem: „Každý týden posíláme 350 milionů liber EU, pojďme je radši dát Národní zdravotní službě (NHS).“ Slogan patří organizaci Vote Leave, která investovala miliony do kampaně za odchod z Evropské unie. Právě peníze, které museli Britové posílat Evropské unii, byly zřejmě jedním z důvodů, proč se necelých 52 procent voličů rozhodlo pro odchod z unie.

Český fotbalový brankář Petr Čech, který kopal za anglický Arsenal, také výroky Nigela Farage kritizoval: „Vypadá to, že největší rozhodnutí v historii země bylo založeno na falešné kampani a lžích.“

 

Je 28.8.2019 a zoufalý Brusel volá:

EU očekává, že Británie zaplatí dluh i po brexitu bez dohody

Evropská unie očekává, že Británie dodrží všechny své finanční závazky, které učinila během členství v bloku. Obzvlášť to platí pro případ, že z EU nakonec odejde bez dohody. Uvedla to dnes mluvčí Evropské komise (EK). Reagovala tak zjevně na nedělní prohlášení britského premiéra Borise Johnsona, podle nějž v případě brexitu bez dohody už země nebude unii dlužit 39 miliard liber (1,1 bilionu Kč), tedy původní odhadovanou výši "brexitového účtu". Kvůli odkladu brexitu z konce března na konec října už navíc Británie část účtu o rozluce s EU zaplatila. Podle posledního odhadu britského Úřadu pro rozpočtovou odpovědnost (OBR) nyní jeho výše činí 33 miliard liber.

 

Nový britský premiér Boris Johnson slíbil veřejnému zdravotnictví mimořádnou finanční injekci ve výši 1,8 miliardy liber (téměř 51 miliard Kč). Takřka miliarda liber z této částky bude okamžitě k dispozici pro financování nového vybavení a modernizace 20 nemocnic, napsal server BBC. Johnson uvedl, že se snaží plnit sliby ohledně vyšších výdajů na státní zdravotní službu (NHS), které byly součástí kampaně probrexitového tábora před referendem o členství Británie v Evropské unii. Johnson tehdy hlásal myšlenku, že Británie by odchodem z EU ušetřila 350 milionů liber týdně, které by mohla vynakládat na veřejné zdravotnictví.

  „Díky silnému ekonomickému výkonu této země jsme nyní schopni oznámit dodatečných 1,8 miliardy liber pro NHS,“ dodal.

 

Brankáři Čechu, co aspiruješ dokonce na prezidenta: jak je to tedy s tou lží, co jste médiím vykládali? Proč by měla Británie po odchodu platit peníze? Ale hlavně: nechá zatknout Hamáček a státní zástupce Pavel Zeman Macrona a brankáře Čecha za vyvolání předsudečné nenávisti založené na dezinformaci? Bude Česká televize na podzim v pořadu o dezinformacích ukazovat i tuto záhadu?