Poslouchat kázání nebeských poslů je občas nad síly obyčejného člověka. A právě o člověčismu, nikoliv o rauši nebeském by měli kázat biskupové, páni preláti, ale i konšelé či šepmistři pro námezdný lid. Co se však skrývá v rouše beránčím biskupa Malého, kněze Halíka a dalších jen oni a prý Bůh ví. Každopádně my, lid námezdný odpovíme lapidárně: jakési Los Caprichos Franciska Goyi.

 

El Tres de Mayo, by Francisco de Goya, from Prado in Google Earth.jpg

Popravy 3.května1808 - jak příznačné osmičkové datum. A blíží se 2018.

 

Bůh nám vložil do rukou naučnou knihu Dobrý voják Švejk Jaroslava Haška

A je to vskutku chmurné čtení, ukryté za excelentním humorem. Bohužel na nás Bůh seslal stejné posly, jako byli ti z Haškova románu vzorem polních kurátů Otto Kattzů. A jedno jest, zda je to páter noster Halík, či biskup Václav Malý. Jak by řekl onen autor slavného výroku: "Chce se mi blejt, velebnosti".

 

Zkusme se přenést z nebeských výšin na zem a předložit papežovi, biskupům či farářům obyčejný, skutečně obyčejný dotaz pozemského červa - člověka:

K čemu má složit ohrada a zámek u dveří?

Proč není otevřen Vatikán 24.hodin denně bez stráží a ochránců majetku? Má snad Halík, Malý či papež svůj dům bez zámků a dveří, i když odchází? Mají snad dveře dokořán otevřeny všem a vždy věhlasní politici v čele s Merkelovou, Jourovou, jakýmsi prapodivným Macronem, ale i Šabatovou, Dienstbierem či potrhlou imigrantkou Džamilou Stehlíkovou?

Ne, dokonce se u nich musíte objednávat!

A ti nám káží vodu, zatímco pijí víno?

 

 

Biskup Malý: Vy chcete bránit naši kulturu? Naučte se nejdřív pořádně dějiny. K naší kultuře patří i pomoc v nouzi

Divné výroky poslů božích.

 

 „Spisovatel Stránský dokáže napadnout kolegu, se kterým dlouho spolupracuje, jenom proto, že volí někoho jiného. To je demokracie? Kdo jsou lidé, kteří si dávají na facebookové profily texty o tom, že všichni, kdo jste volili toho či toho, jste debilové a podobně? To nemá se svobodou projevu nic společného,“ zamýšlí se nad volbami režisér a šéf Obce českých spisovatelů pro Parlamentní listy Tomáš Magnusek.

 To podle mne nemá se svobodou projevu nic společného. O zcela zjevné neobjektivitě většiny médií už ani nemluvím. Hlavně být korektní – to je teď nové heslo, ale obávám se, že špatné.

To je demokracie? Režisér Magnusek ukazuje, jak se jí nejvíce dovolávají ti, kteří jiný názor absolutně nesnesou. Třeba spisovatel Stránský...
 
 

 

„Lidé jsou neustále přesvědčováni, že jsou ohroženi. Mají na tom podíl některá média, která dávají příliš mnoho času a prostoru extrémům a extremistům, tvrdí pomocný biskup pražský Václav Malý.

  Václav Malý, světící biskup pražský

Otevřete své byty, svá stavení a klíny vašich žen a dcer, žádá tento prapodivný biskup.

„Lidé jsou neustále přesvědčováni, že jsou ohroženi. Mají na tom podíl některá média, která dávají příliš mnoho času a prostoru extrémům a extremistům. Takto vzniká dojem naprostého ohrožení, což je půda pro získávání laciných hlasů. Bohužel musím říci, že naivita, nezodpovědnost a duševní lenost části našich spoluobčanů jsou zarážející,“ pokračoval duchovní.

Pokud budeme pokračovat po této cestě, po které prý kráčejí především lidé z venkova a lidé méně vzdělaní, může být naše demokracie ohrožena.

 

Takže když nás budou přepadávat tlupy menšin a migrantů, dostane se nám za to laskavého slova božího pomocného biskupa Václava Malého, který nad námi udělá křížek a pomodlí se třikrát Zdrávas a třikrát Otčenáš?

A obyčejného pozemského červa napadne obyčejné, hřejivé slovo:

je Václav Malý malý vůl, nebo velký vůl boží? Kdo je skutečný extrémista? Ten, co své ženy a dcery ochraňuje, nebo je nechá napospas nájezdům různých tlup a v kostele si za ně střihne Zdrávas a Otčenáš?