Ač ředitel a majitel Barrandova Soukup část obvinění dává čistě do ekonomických parametrů (a jako odborník to zveřejňuje správně - nevíme, zda správě číselně),  díky panu Komárkovi  ekonomickou část nevědomky pan ředitel  "odhalil v plné nahotě" a je to šílené.  Ta kontrola prostě není.

 

Popišme dvě roviny sporu průhledně a popišme tak, aby to pochopila i ta pověstná  babička z HorníDolní.

 

Tu první nevědomky prozradil sám generální ředitel  Dvořák a doufám, že na jeho odhalení bude řádně reagovat poslanecká sněmovna. Pan Dvořák totiž prozradil přímo v pořadu, že zveřejňuje vše, co je v zákonu. Ale když Čt kooperuje s neprůhledným dodavatelem a ten odmítne údaje uvést, musí to Česká televize jako státní podnik (veřejnoprávní statut) odmítnout!  Ale pan Dvořák to prostě začerní a tečka. I kdyby byl z Kajmanských ostrovů a pral peníze z drog. To je šílené! A protože toto nikdo nekontroluje dle veřejných zdrojů, může v České televizi či rozhlase prát peníze třeba italská nebo ruská mafie.

Prostě státní, či veřejnoprávní instituce musí zveřejňovat smlouvy s umělci, filmaři či dodavateli, a pokud budou chtít být utajeni, nesmí pro veřejnou službu pracovat. Pouze mohou nabídnout své služby komerčním televizím či rádiím.

Lidsky řečeno jasné jak facka.

 

 

To druhé je zdánlivě zamotanější a pan generální ředitel udělal z diváka pitomce, když tvrdil, že když někdo mluví lento (pomalu, rozvláčně), potřebuje dvojnásob času než ten, co mluví prestissimo (rychle).

Stále se mluví o svobodě slova, ale v tom není zakopaný pes! A to byl problém vysvětlit v roce 2000. Dnes už to umíme. Ta data, kterými se ohání pan Dvořák, nic nevypovídají o PLURALITĚ!

A právě pluralita, nikoliv svoboda je katastrofa a zločin.

Nyní si řekněme, co je pluralita. Pluralita znamená mnohost, různost, pestrost. A jak to dělá veřejnoprávní?

 

Pokud si mluvící hlavy ve formě redaktorek se sluchátky v uších pozvou spřízněného politika, dávají příjemné otázky.

Pokud mluvící hlavy ve formě redaktorek se sluchátky v uších pozvou někoho z opačného spektra, nenechají ho ani domluvit a štěkají na něj jak feny!

 

Zkusím ještě konkrétněji a vyberu náhodná jména v Čt: včera žasl Best, že po čtyř a půl roce byl pozván do Čt. Nebo Robejšek úplně zmizel. Nehodí se. Zato Gabal a přitom je civilista jako my a další nenávistní jsou tam stále. Fištejn. Romancov. A přidejte další. A pak Dvořák řekne, že statisticky je to vyrovnané a má pravdu. Zatímco v hlavním vysílacím (primatime) čase tam je "ten správný" názor, v noci, nebo v době, kdy se nikdo nedívá, tam zařadí "ty nesprávné" jako vatu. Ale v průměru za 24 hodin je to prý skoro vyvážené. A sami si píší stížnosti na "ty nesprávné", tak i počet stížnosti na Čt pro RRTV je "údajně" vyrovnaný. Fraška? Samozřejmě. Nedělejte z nás pane Dvořáku hlupáky!

Jak si to pan ředitel Dvořák může dovolit?

 

A o tom ten celý spor je!

 ___________________________________________________________________________________

 Pod čarou polopaticky v praxi: propusťte Tvarůžkovou. Nebo Witowskou. Přijměte pana Robejška nebo Jaromíra Soukupa. (myšleno typově, oni by to nevzali) a střídejte jednou Witowskou a jednou "Robejška". To je pluralita. To bude vyvážené. K Václavu Moravcovi přijměte také někoho z opačného (našeho) názorového proudu. Pana Moravce nepropouštějte, ale nechť se střídá jednou ten, podruhé onen opačný. To je ona kýžená vyváženost a pluralita. Nám se jedná o svobodu VŠECH informací. Nic víc. A tím samozřejmě zmizí útoky komerčních televizí a přestane vyložené štvaní. A s tím nastane vyváženost hostů, protože každá strana bude zvát své vybrané hosty dle zákona o veřejnoprávní službě. Jasně čitelné a definované. To je ta svoboda a pluralita. Přístup obou stran. A střídání v hlavním vysílacím čase,  z angličtiny v primetime. Zpravodajství také musí být střídáno. A to je ta svoboda slova, demokracie a skutečná pluralita, kterou musíme vrátit do médií.

Do hospodaření nevidíme, takže nechť se dokončí "akce Barrandov", následně se vše prověří, vyhodnotí odborníci a může ustoupit nenávist. A to přece všichni chceme. Nebo ne?

 Petr Pokorný

 

 

 Dávám sem dodatečné přesné znění vyjádření pana ředitele k bodu jedna, aby nebyly pochybnosti:

„Zároveň zveřejňujeme podle zákona o veřejných zakázkách všechny smlouvy, které tímto způsobem uzavíráme. To, že některé věci začerňujeme, není náš výmysl, ale každá smlouva je vždy dohodou mezi dvěma stranami a zákon umožňuje, že některé věci, které se týkají obchodního tajemství na základě dohody obou dvou stran, je možné začernit,“ dodal.

Tam, kde se s protistranou dohodnou, když má protistrana pocit, že některé části, které zákonem nejsou definovány jako povinné, můžou začernit, tak tam Česká televize vychází vstříc protistranám.