To, co se vyrojilo po připravovaném zákonu za potrestání mazání na internetu je šílené. Důkaz? Například jsem si na 100% jist, že odborník Smejkal, který rozšafně vykládá o právu k internetu a sociálních sítí nedokáže vytvořit ani jeden program, či dokonce vytvořit webovou stránku. A tito pseudoodborníci si uzurpují právo na právo rozhodovat  o něčem, čemu nerozumí?

 

Aby to nevypadalo povýšeně, přitom hloupě, zde je výklad proč může být Smejkal dobrý na právo, ale nejdříve musí pochopit, kam právo aplikuje.

Co je internet? "Miliarda" počítačů, která komunikuje mezi sebou. Není to žádný pan Internet, ale pouze tyto počítače se propojují mezi sebou. Samozřejmě za nimi je člověk. Neboli veřejný prostor, kde se hádají či diskutují ony společně miliardy, nikoliv pár štamgastů v hospodě.

Co je Facebook? Silnice, neboli veřejný prostor s přirozeným monopolem, protože milion internetů či milion Facebooků prostě z logiky vytvořit nelze. A sociální síť je silnice, spravovaná soukromou osobou, ale jenom za účelem tu silnici mít v dokonalém stavu. (Nebo veřejný prostor, chcete li.)

Neboli, pokud by se lidé naštvali a dohodli se a všichni by počítače vypli, tak by Facebook prostě zmizel. Nebylo by nic, protože ten Facebook jsou ti lidé, nikoliv majitel Facebooku.

A pak je tady jakási nádrž nebo silo, ve kterém se všechny názory na těchto sítích uloží.

A právě o to Václavu Klausovi jde, zatímco pan odborník Smejkal s prominutím plácá o webech a navíc netuší, co toto skýtá. Smutné, velice smutné, nechť se na mě nezlobí.

 

O co tedy jde?

Pokud se počítače hádají mezi sebou, co je panu Smejkalovi do toho? Kde bere odvahu nás regulovat, trestat byť třeba i za nadávky? To dělal Hitler, Stalin, nacisti a bolševici, ale pokud tvrdí, že musíme opět nastolit nacismus, nechť to řekne natvrdo! Václav Klaus stejně jako všichni lidé svobodného myšlení ( a to může mít občan i v totalitním, či arabském státě) prostě návrat k nacismu a gulagům, či koncentračním táborům za názor odmítají.

Co však mnozí lidé pletou jsou jednotlivé weby (nestátní, bez dotací), které jednotlivci napadají přímo v diskuzích. Asi jako když příjde zákazník do krámu a tam, místo aby například řešil kvalitní zboží či "špinavou obsluhu v potravinách" začne nadávat, že majitel má holou hlavu, velké boty či koktá.

Příklad zde "z terénu", neboli z Facebooku.

Dan Priban v reakci na Klause napsal

A ještě jeden příklad: všichni si všimli, že některým nepohodlným za urážky Facebook "hází ban" na tři dny, nebo až na měsíc. A nyní se podívejte, kolik sprostých slov použil protivník Klause. A Facebook nic? A právě o tom internet (Facebook)  dnes je: nikdo neví, v které době kam se korouhvička otočí. A jednou bude blokovat levice, příště pravice, pak lidé bez nohou, pak gender...

Zde vzorová ukázka slušnosti, ale proč to mazat? Navíc regulací je zákon proti regulaci? Žasnu! Proč by Klaus nemohl šířit do světa ony "sračky"? Co je Pribanovi do toho?

 

Ukažme si na dalších konkrétních příkladech: za vyhrožování Bangovi byl odsouzen...

Nejspíš by ale nikdo odsouzen nebyl, kdyby byl minimálně veřejně odsouzen provokatér Banga a lidé by viděli, že se mu nenadržuje, že je beztrestný, i když bude nadávat, i když bude pískat a urážet. A jestliže stát dopustí, že se trestá důsledek, ale příčina ne, je to začátek nespokojenosti, zloby, která následně přechází do opačné polohy kyvadla a poškozený chce trestat sám, nemá li zastání. Takže zločinem je právní nevymahatelnost provokatérů, nikoliv reakce postižených neúměrnou formou!

 

Proto je třeba vést dialog, jak zabránit skupině lidí, co si udělala právo na jedinou myšlenku, aby v "ulici", neboli Facebooku či Twitteru, prostě v sociálních přirozených monopolech nikdo nemohl určovat, co tam smí znít. Samozřejmě musí být legislativa tak, aby případné dohoda na vraždě, loupeži apod., neboli to, co je tvrdě trestné i na oné ulici bylo najito a potrestáno. Proti tomu nikdo normální protestovat nebude. Stejně jako mezinárodní terorismus, drogy atd... Pokud tedy třeba "Neviditelný pes" vyhodí nějakého provokatéra jako opilého provokatéra z cukrárny, tak nikdo protestovat nebude

.Ale aby na ulici nemohl někdo vyslovit názor (a tou ulicí je přirozený monopol sociální síť držená v rukách soukromých), je to zločin proti demokracii a svobodě slova a měl by být tvrdě trestán. Když mi totiž bude i třeba sprostě někdo nadávat na sociální síti, prostě přestanu odpovídat, zatímco na webu "Neviditelný pes" či jinde na dalších webech rozhodí diskuzi, napadá majitele a odradí čtenáře, kterým jsou weby určeny.

 

WEBY NEJSOU VEŘEJNÉ KOMUNIKACE A SÍTĚ!

A nedokáže li to odborník Smejkal a další odlišit a rozlišit, nejsou to žádní odborníci i kdyby stokrát vystupovali v České televizi, ale pouzí žreci písmen a paragrafů. Zákon se musí nejen přečíst, ale hlavně pochopit! Václav Klaus má naprostou pravdu a nechceme li ztratit svobodu, musíme to prosadit!

Petr Pokorný