Dosud neznámé aktivistce Janě Filipové se podařilo vyhrát prvoinstanční soud nad premiérem Andrejem Babišem za údajné nepravdivé tvrzení o zaplacených demonstrantech. Je Jana Filipová opravdu tou “obyčejnou chudou ženou z lidu”, jak ji prezentují mainstreamová média?

 

Nová hrdinka pražské kavárny

Jana Filipová je politická aktivistka, členka hnutí STAN, která proti Andreji Babišovi vystupuje již delší dobu. V loňském roce na něj podala dokonce trestní oznámení, ve kterém žádala jeho okamžité uvěznění (viz ZDE). Má také blízko ke straně TOP09, když se v minulosti setkala např. s Miroslavem Kalouskem nebo Karlem Schwarzenbergem. Mainstreamovými médii je nicméně prezentována jako “neznámá žena” z Kolovče na Domažlicku a o soudním jednání informovala široce již předem. Vedle politiků a profesionálních aktivistů, kteří bojují proti Andreji Babišovi již několik let a kterým věří stále méně lidí, bylo potřeba do kampaně proti premiérovi vnést nový impuls. “Chudá žena z lidu” se k tomu hodila nejlépe. Pražská kavárna má tedy nyní svou novou “hrdinku.” Mainstreamová média jásají a dělají s ní jeden rozhovor za druhým. Je ale opravdu tato dosud neznámá žena tak “obyčejná a chudá, jak ji líčí média?

Aktivistka Jana Filipová a Miroslav Kalousek (TOP09); Foto: Facebook

Právní zastupování elitním advokátem

Paní Filipovou nezastupoval před soudem nějaký řadový okresní právník, ale jeden z elitních pražských advokátů Aleš Rozehnal. Jedná se mimo jiné o bývalého jednatele společnosti CET 21, která vlastní vysílací licence pro všechny kanály Nova Group. Poté, co z TV Nova odešel, založil si vlastní právní kancelář “Rozehnal a partneři”, později přejmenovanou na “Rozehnal & Kuchař”. Rozehnal platí v pražských právních kruzích za odborníka na mediální a soukromé právo. Služby takového právníka si z finančních důvodů běžný člověk dovolit obvykle nemůže a také takto známá právní kancelář si vybírá kauzy, kterými se má zájem zabývat. Je proto velmi překvapivé, že služby tohoto předního advokáta si mohla dovolit “obyčejná žena” Jana Filipová a že kauza byla zajímavá pro takového právníka, jakým je Rozehnal.

Celkové náklady se musely vyšplhat na desetitisíce

Sepsání předžalobní výzvy, vlastní žaloby, správní poplatek za podání žaloby a náklady na vlastní právní zastoupení u soudu – to vše muselo v tomto případě stát desetitisíce korun. Samozřejmě, v případě jejího vítězství budou Filipové tyto náklady Andrejem Babišem uhrazeny, ale na to předem nemohla spoléhat. Na druhou stranu, pokud by Filipová prohrála, musela by naopak hradit náklady na právní zastoupení Andreji Babišovi. To vyvolává otázky, zda si něco takového může skutečně dovolit “obyčejná chudá žena” a nebo zda někdo celou tuto kauzu nefinancoval. Paní Filipová totiž na svých webových stránkách (viz ZDE) aktuálně současně informuje, že bude v Kolovči otevírat nový obchod, i když jak říká prý “nemá žádný velký kapitál do začátku”.

Aktivistka Jana Filipová a Karel Schwarzenberg (TOP09); Foto: Facebook

Tajemný podporovatel?

V rozhovoru pro DVTV (viz ZDE) Filipová tvrdí, že po tom, co se její advokát nechtěl záležitostí zabývat, jí prý znenadání navštívil senátor za ODS Lumír Aschenbrenner, který jí měl předat “balíček” jako poděkování za její boj proti Babišovi a zároveň jí měl dát kontakt na advokáta Aleše Rozehnala. Když Filipová Rozehnala kontaktovala, dle jejích slov již měl “vše připraveno”. Celou právní pomoc jí prý následně poskytl zadarmo. Skutečné pozadí tohoto případu včetně toho, kdo za ním stojí, vyjde snad dříve nebo později najevo, protože Andrej Babiš se proti rozhodnutí prvoinstančního soudu odvolal a celá kauza tak bude dále pokračovat.

Převzato od

Rudolf Hruboň