Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) by si přál, aby se jeho ruský protějšek snažil vědět něco víc o evropské historii. Reagoval tak na páteční slovní výpad ruského ministra kultury Vladimira Medinského na starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09), kterého označil za nacistu.

 

Něco tady pokulhává, opětovný ministře ČSSD: v roce 2010 se začaly psát NOVÉ POHLEDY NA UDÁLOSTI OSVOBOZENÍ

Je otázkou, zda toto rychlostudium Člověka v tísni a rodiny Kolářů nestudoval i Zaorálek. Protože pak by nevypadal jako idiot.

Foto Jana Šnajdárka (dokument)

 Ostravská útočná operace 4. ukrajinského frontu probíhala ve dnech 10. března - 5. května 1945. Operace se od druhé poloviny března v rámci sovětských vojsk účastnil i 1. čs. armádní sbor včetně 1. čs. samostatné tankové brigády a od dubna i 1. čs. smíšená letecká divize. Proti sovětským vojskům stály síly německé 1. tankové armády.

V první fázi operace ve dnech 10. - 23. března se sovětským vojskům vzhledem k silné německé obraně podařilo postoupit pouze o několik kilometrů. Vzhledem k úspěšnému postupu vojsk 1. ukrajinského frontu v Hornoslezské operaci bylo rozhodnuto o přenesení těžiště hlavního útoku severněji až k hranici obou frontů. Hlavní útok, kterým měla být Ostrava obchvácena ze severu, měla vést 38. armáda. Pomocný útok na karvinském směru vedla 1. gardová armáda. Během druhé fáze operace se po těžkých bojích podařilo vytvořit předpoklady pro obklíčení a zničení německých vojsk na severní Moravě.

Finální fáze operace zahájená 15. dubna. Němci v obraně využívali i staré čs. předválečné opevnění. Dne 22. dubna byla obsazena Opava a 26. dubna byl zahájen rozhodující útok na Moravskou Ostravu. V odpoledních hodinách 30. dubna 1945 tanky 1. čs. tankové brigády se sovětskými vojsky pronikly do středu města Ostravy. Do večera tohoto dne byla Moravská Ostrava osvobozena. Mezi 1.-5. květnem pak byly osvobozeny Slezská Ostrava, Orlová, Karviná, Třinec, Český Těšín, Frýdek-Místek.

Sovětské ztráty během celé dvouměsíční operace byly podle oficiálních ruských údajů 23 964 padlých
a 88 657 zraněných.

 V září a říjnu 1944 s 1. ukrajinským frontem ve Východokarpatské strategické útočné operaci (jejíž částí byla Karpatsko-dukelská operace) osvobodil Podkarpatskou Rus a východní Slovensko. V lednu a únoru v Západokarpatské operaci vojska frontu osvobodila značnou část Československa. Na jaře roku 1945  4. ukrajinský front bojoval na severní Moravě, válku zakončil účastí v Pražské operaci.

 

Mimochodem pane Zaorálku: nejdříve napadl Čínu extremista Pirát Hřib, takže opět Vy byste se měl omluvit, nikoliv naopak. Stejně jako Rusko člen Kolářovy rodiny a TOP 09...