To, co se nyní děje na ekonomickém nebi, vyvolává hrůzu u každého, kdo je schopen dohlédnout dál, než na veřejnoprávní Čt a propagandu ČSSD, potažmo špiček EU! Prosperita založená na dluhu a zběsilém tištění peněz předpovídá hrozivý pád!

 

Jediní, kdo excelentně prosperují, jsou tiskaři cenin, kteří tisknou eura. A když se k tomu připočtou zadlužení států od zločinců, jako je náš vůdce z ČSSD Sobotka, tak by se měl konečně udělat zákon, kdy takovýto premiér by dostal doživotí!

 

Státní dluh je nejvyšší v historii.

Ani konec intervencí České národní banky (ČNB), který měl zvýšit výnosy státních dluhopisů pro investory, nezastavil zadlužování ministerstva financí. Státní dluh tak i v polovině letošního roku zůstává nejvyšší v historii. Ke konci června stát dlužil 1,789 bilionu korun, tedy přibližně o 200 milionů více než v prvním čtvrtletí. Na každého Čecha tak připadá dluh zhruba 169 tisíc korun. Státní dluh, který je tvořen dluhy vlády a vzniká zejména hromaděním schodků státního rozpočtu, se prudce zvýšil v prvním čtvrtletí. Zadlužení vzrostlo o 175 miliard korun. Ministerstvo financí na začátku roku prodalo dluhopisy za více než 110 miliard s průměrným záporným výnosem 0,1 procenta ročně.

Centrální banky se nyní snaží – ať už tradičními, či netradičními způsoby – podpořit stranu poptávky. Expanzivní měnová politika se projevuje nejen nulovými, respektive u některých i zápornými, sazbami, ale u řady klíčových centrálních bank také kvantitativním uvolňováním. Jak ukazují následující dva grafy, bilance tzv. velké trojky – Evropské centrální banky, Bank of Japan a amerického Federálního rezervního systému – narostly za poslední desetiletí do obrovských rozměrů.

 

 Komedie, která vyvolává hrůzu: gauneři centrálních bank, aby si udrželi svá lukrativní místa, vymýšlejí další a další zdůvodnění, jak dluhem vymazat dluh - neboli perpetuum mobile. A aby to nebylo málo, dluh, který vytvoří ECB tištěním eur, zdánlivě pomáhá České republice, protože lidé na západě dostávají bezpracně eura a za ně nakupují například naše auta. My jásáme, že už je dobře. A aby bylo ještě lépe, zločinec Sobotka za pomoci Babiše nejen nebrzdí zadlužení, ale ještě ho násobí, protože k šílenému dluhu Evropské unie přidávají ještě náš.

 

Čítankový důvod raketového vzestupu cen nemovitostí a bytů, kdy všichni ti, co vidí malinko dál věří, že ulitím peněz do nemovitostí se vyhnou katastrofě. A protože si to tak myslí všichni, byť každý si myslí, že pouze on jeden, developeři se mlátí smíchy: před katastrofou byty prodají, peníze odvedou do daňových rájů a po nich potopa. Takže sice nakupujíc nemovitostí vidí malinko dál, ale pouze k podvodům developerů, kteří je opíjejí rohlíkem.

 

 ČNB v červnu zveřejnila 13. Zprávu o finanční stabilitě

Pokračující kvantitativní uvolňování Evropské centrální banky (ECB) a nulové sazby ve většině vyspělých zemí představují pro Českou národní banku značné omezení. Předčasné zvyšování úrokových sazeb by vedlo ke zvýšení rozdílu mezi tuzemskými sazbami a sazbami v eurozóně, což by přineslo zvýšení tlaku na posílení koruny. A to by se promítlo do inflace. Zpráva však upozornila na některé trendy, které mohou v delším horizontu domácí bankovní sektor oslabovat. Nejvýznamnějším zdrojem rizika pro stabilitu domácího bankovního sektoru je v současnosti pokračování roztáčení spirály mezi cenami nemovitostí a úvěry na jejich pořízení.

 

A přesně toto je kriminální zločin strany ČSSD, premiéra Sobotky a Babiše! Místo aby přibrzdili, ještě přitápějí před volbami pod kotlem. Pak kotel vybuchne jak atomová elektrárna Černobyl a Sobotkové jsou beztrestní!

 

 

Graf z ROKLEN.cz