“Čerkaská oblast má nejlepší zemědělskou půdu v Ukrajině. A je velká škoda, že právě na této nejúrodnější půdě se staví... prostě továrny. To je průmysl, tomu nemůžeme říkat farmy,” objasňuje Vladlena Marcinkjevič z kyjevské organizace Ecoaction a z jejího hlasu je znát bolestné zklamání když problematiku shrnuje: “Nejlepší půdu zalévají betonem.”

 

 

"EBRD bohužel promarnila příležitost ukázat, že nepodporuje kontroverzní praktiky. Takové stanovisko by Mironivsky Hliboproduct nemohl snadno ignorovat", vyjadřuje se o kroku evropské banky Václav Orcígr, odborník Arniky na ukrajinská témata. Banka podle něj dotováním oligarchova podnikání hazarduje s vlastní reputací.

Silné zklamání vyjádřila i Vladlena Marcinkjevič z mezinárodní sítě Bankwatch: "Je to velká škoda. Naše práce monitorování kauzy ale rozhodně nekončí. Teď očekáváme, že EBRD zveřejní důvody svého rozhodnutí."

Jurij Kosjuk - podnikatel, miliardář, oligarcha, majitel agroholdingu MHP a jeden z nejbohatších mužů na Ukrajině. Kvůli jeho obchodním schopnostem si ho prezident Porošenko vybral za svého poradce. Kosjukův byznys má však i svou stinnou stránku. Na venkově se proti němu lidé bouří a hlavním městě pořádají demonstrace. Podle nich společnost MHP devastuje ukrajinskou přírodu a ničí životy lidem, kteří v sousedství jejích závodů žijí. Tato největší drůbežárna na kontinentu vyváží také do Evropské unie, jejíž trh s drůbeží chce v blízké budoucnosti ovládnout. "O fungování impéria pana Kosjuka toho naše veřejnost příliš neví. Přitom jsou její praktiky zcela v rozporu se západními standardy a pro běžného Evropana téměř nepředstavitelné," upozorňuje Václav Orcígr, který za Arniku společnost dlouhodobě sleduje.

Protestní hlasy místních ale MHP často ignoruje. Na společnost se dokonce snesla obvinění z fyzického napadení místních obyvatel, Volodymyra Suchoparu a starostu Vasyla Tkačenka brutálně zbili neznámí útočníci. V obou případech jen krátce poté, co se proti činnosti MHP veřejně postavili.

 

  http://arnika.org/

http://arnika.org/templates/gantry/images/header.jpg