Zoonotické viry, které se vyskytují v přírodě a o mnohých z nich často ani nevíme, se nejčastěji dostávají do kontaktu s lidmi v lidnatých rozvojových zemích.

Pokud se virus, který se objeví někde na čínském venkově, dostane do velké konglomerace jako nyní označený 2019-nCoV v Wu-chan nebo u SARS Hongkong, může se začít šířit globálně. Na čínském venkově běžně dochází ke kontaktu lidí s nejrůznějším druhem zvířat, v čínském jídelníčku je navíc mnohem širší spektrum různých živočichů, než je obvyklé v jiných částech světa. 

 ALE!

A všechna masmédia září: zase jeden děsivý "mediální vir" z té proklaté komunistické Číny

Za prvé: prakticky každý zdravý člověk s přirozenou imunitou se nemusí bát. Možná přidat preventivně nějaký vitamín C navíc. Horší je to u oslabených (věkem či nemocí), ale na to se nemocnice připravují a u těchto lidí je zvýšená ochrana doporučená. Pokud by se to rozšířilo k nám, tak prostě nechodit do uzavřených místností obchodních domů za zábavou nákupů a zalézt doma do bytu, u těch nejohroženějších rouška doporučena.

 

V izolaci je 56 milionů lidí - prý padají jako mouchy, ale NEDÁ SE PRÝ OVĚŘIT...

Porovnejte!

V loňské sezoně 2017/2018 s vážným průběhem chřipky skončilo v nemocnici přes 660 lidí, z toho zhruba 260 v souvislosti s chřipkou zemřelo. (Z deseti miliónů) V malinké České republice.

A včera vyšla dramatická zpráva: Úřady ve snaze zabránit šíření nemoci odstřihly od světa nejprve jedenáctimilionový Wu-chan, později vyzvaly také obyvatele města Chuang-kang, aby z něj neodjížděli, pokud to není nezbytně nutné. Zvláštní opatření přijímá i E-čou. V Číně již zemřelo 41 lidí na tuto chřipku. Většina z mrtvých byla staršího věku, případně trpěli jinými chronickými problémy, včetně Parkinsonovy choroby nebo cukrovky. Čína děsí, hrůza, všichni umřeme, nese se éterem.

Srovnání si udělejte prosím sami. Je jasné, že někteří lidé ještě se špatnou imunitou zemřou. Ale chce to selský rozum jako vždy.

 

Jestli to není tím, že jsou Číňané celoročně "sví"

A nyní porovnejte, co je dezinformace veřejnoprávní správná, a alternativní hlídaná z BIS.

Když se objevila zpráva o novičoku, Skripalovi a laboratoři Ministerstva obrany v Porton Downu, která se nachází v bezprostřední blízkosti Salisbury a Amesbury kde se novičok zkoumá, byla to dezinformace a hoax, protože to dávat do souvislosti se nemá.

A Česká televize včera: Uprostřed Wu-chanu je laboratoř na výzkum smrtících virů. Vědci před ní varovali už před třemi roky, naznačila Česká veřejnoprávní televize, protože vůči Číně to dávat do souvislosti je správné. Domyslete si rozdíly prosím sami...

 

Tento článek je však napsán jako reakce na zděšení zoufalých maminek, jejichž rozhovor jsem vyslechl v autobuse, mající strach o své děti.  Panika je horší, někdy dokonce nebezpečnější, než skutečnost. Prostě chřipky se nesmí přecházet, je nutné jít k lékaři, ale z 99,9% je strach zbytečný. Ty výjimky jsou výše popsané.