Podle časopisu Journal of Forensic Pathology lékaři připsali smrt chorvatského muže koronaviru COVID-19, i když zemřel po pádu ze žebříku.

51letý muž zemřel při práci na domě a spadl z 10 stopového žebříku. Muž utrpěl lehká vnější zranění a také subarachnoidální krvácení, popsané jako „krvácení v subarachnoidálním prostoru, což je oblast mezi mozkem a tkáněmi, které pokrývají mozek“ a je to často smrtelný stav. Pitva však také zjistila „viscerální kongesci“, zejména v jeho plicích. “



New York Post

Během pitvy lékaři zjistili, že jsou zablokovány velké části plic muže. Toto zjištění pak vedlo vědce k závěru, že trpěl syndromem akutní respirační tísně (ARDS) - život ohrožujícím stavem, který může být způsoben COVID-19.

Podle deníku si muž ve dnech, kdy došlo ke smrtelnému incidentu, stěžoval na onemocnění podobné dýchacím cestám, u kterého se vyskytly příznaky jako bolest hlavy, horečka, kašel, únava a dušnost.

"Odmítl navštívit lékaře a pracoval až do své smrti," napsal deník.

Test provedený po smrti ukázal pozitivní testy na  koronavirus.

"Podle všech zjištění byla smrt způsobená koronavirem COVID-19," zapsal koroner.

Na základě tohoto případu bychom rádi poslali zprávu poskytovatelům zdravotní péče pracujícím v pitevních apartmánech a koronerům, aby byli ostražití, a to i při podezření na násilné úmrtí, kdy lze za SARS-CoV-2 skrýt přirozenou příčinu smrti. Úplná pitva provedená u zemřelého významně přispívá k omezeným dostupným údajům o patologických nálezech v případech COVID-19.

Případ dále vzbuzuje obavy kritiků, kteří se obávají, že údaje neposkytují jasný obraz kvůli způsobu, jakým jsou hlášeny úmrtí, a je třeba klást důraz na prevalenci komorbidit.

Tato otázka se objevila znovu v červenci poté, co floridský zdravotní ředitel Orange County Dr. Raul Pino odhalil, že jedna z jejich hlášených obětí koronaviru zemřela při nehodě na motorce.