Elektronická evidence tržeb spuštěná v České republice už v Rusku běží. Poté, co Ruská federace v průběhu minulého roku přistoupila k zavádění prakticky totožného systému kontrolní kasové techniky (KKT), vyrostly příjmy federálního státního rozpočtu o 30 % ve srovnání se stejnou periodou předchozího roku.

 

Zavedení

Ruský plán zavádění KKT nové generace do praxe stanovený Federálním zákonem číslo 290-F3 platným od 15. července roku 2016 vypadá následovně: od 15. července 2016 je možné dobrovolně přejít na tento nový systém; od 1. února 2017 se registrace nových KKT vykonává pouze na základě nových pravidel stanovených tímto zákonem, přičemž od 1. července 2017 zanikne starý systém. U subjektů podnikajících ve službách, majitelů prodejních automatů a také u malého byznysu, ke kterému se nevztahovala povinnost používat starý systém KKT, bude více času na přechod k novému systému, povinnost začít používat kontrolní kasovou techniku jim vznikne od 1. července roku 2018.

Zákon stanovuje povinnost předávat informace o transakcích na servery Federální daňové služby Ruské federace, dále stanovuje možnost, aby zákazníkům přišly účtenky do schránek jejich elektronické pošty a možnost, aby zákazník zkontroloval účtenku v databance ruské daňové služby.

Portál Federální daňové služby Ruska dále zmiňuje, že testování systému probíhalo v letech 2014 a 2015 ve čtyřech subjektech země: v Moskvě, Moskevské oblasti, Republice Tatarstán a Kalužské oblasti.

 

Proč dokázali Rusové nabídnout výhody?

Za největší přednosti nového systému jsou na portálu vyjmenovány: možnost vlastníka KKT nové generace sledovat v režimu reálného času své obraty, ukazatele a lépe kontrolovat svůj byznys; připojovat ke KKT moderní elektronické prostředky, jako je mobilní telefon či tablet; vyhnout se prověrkám z toho důvodu, že operativní předávání informací o transakcích vytváří prostředí důvěry a v neposlední řadě pracovat v čestném konkurenčním prostředí (z důvodu nemožnosti vyhnout se placení daní a získávat tak konkurenční výhodu).

 

První výsledky

O aktuálním průběhu vybírání daní a o kasové revoluci informoval ruského prezidenta Vladimira Putina ředitel Federální daňové služby Ruska Michail Mišustin na setkání v Kremlu, které proběhlo 20. listopadu.

„Za prvních deset měsíců roku přišlo do konsolidovaného rozpočtu Ruska 14,3 trilionu rublů, což je o 19,1 %, nebo v absolutních číslech o 2,3 trilionu rublů více ve srovnání se stejnou periodou roku 2016," cituje Mišustina Komsomolskaja Pravda.

 

 
„Do federálního rozpočtu přišlo 7,5 trilionu rublů, to je o 30 % více (1,7 trilionu rublů) než ve stejné periodě minulého roku," řekl.

 

Největší nárůst je přitom zaznamenáván v odvětvích, které nezpracovávají ropu a tvoří až 60 % ve struktuře růstu, říká Mišustin a potvrdil, že na žádost prezidenta dostali individuální podnikatelé možnost přejít na nový systém později.

„Považujeme to za zcela správné. Radši dáme byznysu čas připravit se a provedeme analýzu, které druhy ekonomické činnosti, možná, nestojí za to v tomto režimu provozovat z pohledu kontrolní kasové techniky. Ne všude existují elementy, které jsou spojeny s riziky neplacení daní," dodal ředitel Federální daňové služby.

 

Možná bychom měli připomenout, že v Rusku byl neuvěřitelný chaos po Jelcinovi. Pak byla zavedena rovná daň a nyní se spouští jednotný systém všech subjektů po celém Rusku. A zdá se, že v Rusku už dávno pochopili, že napojení (my tomu u nás říkáme malé vesnické hospůdky) miniprovozoven je ekonomicky neúnosné, proto jim připravili odklad a dobrovolné přihlášení na jakýsi paušál.

Je záhadou, proč v Rusku neohrozí nejmenší, přemýšlí nad nimi, když to má nulový přínos, zatímco my musíme být opět papežštější, než papež.