A je to tady, zajásal by radostně dobrý voják Švejk. Prostě při pátku dobrý...

 

V padesátých létech nás ničila Mandelinka bramborová, kterou sem údajně vypouštěli imperialisté. Zda to skutečně někdo přivezl se neví. Dnes po zkušenostech s CIA a dalšími tajnými službami už smích tolik upřímný není.

 Jenomže: pod názvem ruský brouk jako mandelinka to začala používat pouze propaganda. Prostě to zní. Jako novičok. Neexistuje ruský lýkožrout, ale sibiřský. I v České televizi oznámili, že je sem "implantován ničitel z Ruska", který vystřídal pravděpodobně amerického brouka. Ve skutečnosti je to jinak:

 

Lýkožrout severský je euroasijský druh sibiřské tajgy

Rámcově se jeho chování utvářelo pod vlivem kontinentálního, velmi chladného počasí a je úzce spjato s cyklickým vývojem smrkové tajgy, kde žije na smrku sibiřském. Tajga je víceméně jednověký les, kde stromy dokonce i ve stavu zralosti nedosahují větších dimenzí, ale díky hromadění pomalu se rozkládající hrabanky začnou trpět nedostatkem živin a pozvolna chřadnou. Zhoršení zdravotního stavu je startujícím faktorem pro přemnožení kůrovce, který je vybaven celou řadou strategií, aby způsobil uhynutí na velkých plochách. Obnažení půdy a její ohřátí znamená, že dřevo a hrabanka se mohou rozkládat, uvolní se živiny a může začít obnova lesa do dalšího cyklu. Svou úlohu zde lýkožrout severský splnil.

Poměr napadení porostů lýkožroutem severským a lýkožroutem smrkovým čeští lesníci neznají. „Evidujeme pouze objem kůrovcového dřeva, tedy celkový objem dřeva, který napadl kůrovec, na jeho typu nezáleží. Kůrovec je obecně hrozba, nedá se říct, že severský je horší než jiný, prostě kůrovcové dřevo je potřeba co nejdříve najít, sanovat a odvézt, v této době je to zásadní pro všechny vlastníky lesů,“ říká mluvčí Lesů České republiky Eva Jouklová. 

 

Ne, nejde o to, že by terminologie nebyla na reálných podkladech. Tenkrát bylo sucho a rozšířila se Mandelinka bramborová, což byl fakt. Ale zneužilo se to jako "americký brouk". Dnes asi také bude pravda, že je zde "lýkožrout severský" když to tvrdí vědci. Ale spojovat to s ruským broukem, naznačení záškodnictví vhozené do sociálních sítí...

Někomu (například Michaela Rambousková na Seznamu hrabe?

Díky sociálním sítím jsou ale lidé informováni a už si z toho dělají legraci. Bruselská propaganda zase naráží na zeď!

 

Pointa: zrušíme facebook pro veřejnost a bude tam pouze ověřená a orazítkovaná Jourovou a Člověkem v tísni "zcertifikovaná bruselská pravda"?

 

A pak se na Seznamu dočtete: Věra Jourová

Na Evropu se před volbami valí vlny dezinformací. Eurovolby jsou podle komisařů nejzranitelnější