V době hluboké totality vyspělého socialismu jsme obdivně vzhlíželi k západu a řezali jsme se smíchy, když somráci v bufetu Koruna na Václavském náměstí dojídali zbytky. "Nazdar Karle, nemáš korunu"? bylo jejich znakem.

 

A když se tam objevil nějaký "zápaďák", vyhnali jsme je, aby nám nedělal ostudu, jací jsme proti západu žebrota. Bylo to v sedmdesátých létech, kdy jsme poslouchali Uriah Heap, Led Zeppelin, Die Purple a žasli nad Ericem Claptonem, stáli ve frontě v Tuzexu na wranglerky do zvonu, ale pyšnili se Radimem Hladíkem.

 

Hle, naše mládí je zpět

Ale už jim neříkáme somráci, už se nesmějeme dojídačům zbytků jídla. Dnes to má dokonce svůj název západního střihu: "sdílené jídlo". A najednou nám je sedmnáct, najednou jsme zase mladí a krásní a...

A socialismus se somráky se nám navrátil zpět. Pravda, na talířích máme hovězí maso z kuřete, vepřové ze sóji, buřty z umělých hmot, ale jinak, jinak se nám naše dětství vrátilo zpět a my západu upřímně děkujeme.

 

Selina Juul o plýtvání jídlem

V Dánsku funguje také řada aplikací na sdílení jídla. Jakou roli v řešení tohoto problému mají podle vás technologie?

Musíme začít u prevence. Podívejte se na aplikace jako je Too Good To Go, která prodává přebytky z restaurací. Je to byznys a dokáží na tom vydělat. Z problému ale nesmíme vytvářet další průmysl, protože ho tak nikdy nevyřešíme. Je fajn, že prodáváme kečup z ošklivých rajčat, ale popravdě to není moc dobré. Primárně bychom se měli soustředit na to, jak nemít žádný nadbytek.

(Za socialismu se to v ČSSR neprodávalo, prostě <somráci si vzali nedojedený talíř a vyčistili ho)

Takže návrat somráků vlastně vítáme, protože tím bojujeme proti klimatickým změnám. Ó, jak honosné. Cesta do socialismu je otevřena. Jedna třetina vyprodukovaného jídla se prý vyhodí a přitom může výroba potravin za třetinu skleníkových plynů vypouštěných do ovzduší. Každý z nás proto může mít velký vliv! Šetřeme penězi, časem a možná zachráníme i planetu.

Samoobsluhy v Dánsku většinou už zavírají a také číšníci v některých restauracích vědí, že jim za chvíli končí večerní směna. Mladík ve starém a obnošeném oblečení chvíli vyčkává, bloumá, rozhlíží se. Potuluje se s kamarády kolem supermarketu, dokud není naprosto jasné, že prodavači mají „padla“ a obchod se zavírá. Mladí lidé se ihned vrhají na popelnici, která skýtá i potraviny, jejichž spotřební lhůta již uplynula.

„To jídlo je velmi často stále dobré. Nevidím nic špatného na tom, vzít si starší oblečení a skočit si pro něco do popelnice. Doma samozřejmě přezkoumám, jestli se to dá ještě jíst,“ říká Deníku N Carsten Sorensen, který si tímto způsobem významně snižuje výdaje za potraviny.

 

 Podívejme se ještě více do dějin o pár století zpět - rok 1538

Když byla ještě svoboda, každá (skoro) hospoda kde se jedlo měla vepříka. (Ale neměla EET a bruselské normy) Toho pak měli na vepřové hody, prodávali to v hospodě a pořídili si dalšího. Podle dobových pramenů bylo v podhradí Pernštejna v šesnáctém století kolem 50 hospod. Uživily se proto, že prostě prodávaly přebytky své domácnosti a asi se tam utrácelo relativně dost podle výnosů Pernštejnů: Jan z Pernštejna uvádí, že v Nedvědici dosazuje radu – hospodáře městečka a starší, ti však neplní své úkoly a přenášejí je na vrchnostenské úředníky. Proto vydává obecní řád, pověřuje hospodáře městečka jeho plněním a hrozí přísnými tresty všem, kdo nebudou plnit jeho jednotlivé body. Hlavním úkolem hospodáře městečka bylo zamezení všeho neřádstva, cizoložství a obžerství. Dalších 17 bodů řádu se týkalo pořádku práva vaření piva, které bylo hlavním zdrojem městských financí. Podrobně byl stanoven nejen způsob vaření piva, ale i mletí a připravování sladu a šenkování. Výslovně se praví, že v Nedvědici „mimo jiná městečka piva dobrá se vařiti mohou“. Za špatné pivo i za špatné míry stejně jako za neplnění dalších bodů řádu byly stanoveny přísné tresty.

 

 My normální porovnáváme. Víme, že za socialismu bylo pozlátko a velké vnitřní zadlužení. Ale aby nás někdo kádroval, lustroval, různá kulturní fronta a pedofilové či úchylové nám říkali, jak máme žít? Tak to teda ne! To prrrr! Za touhle kastou, co se dala dohromady společně s pseudoevropskými hodnotami je větší špína a smrad, než za socialismem i s jeho komunisty!

 P.S. Je normální šetřit a Češi tím byli vyhlášení, dokonce nás uráželi, že málo utrácíme, i když mnozí máme. Ale alarmismus a vydírání je nutné konečně zastavit!