Prohlášení Akce D.O.S.T. proti projektu EU nové generace, likvidující zbytky naší státní svrchovanosti

 

Před 11 lety stála Akce D.O.S.T. v čele veřejných protestů proti ratifikaci Lisabonské smlouvy. Varovali jsme před společenskými důsledky eroze naší státní svrchovanosti a zesíleného útoku na naše tradice a občanské svobody. Nemýlili jsme se.

Dnes se nacházíme na dalším důležitém rozcestí.

Blížící se hospodářská krize, zesílená bezprecedentním „vypnutím“ globální ekonomiky na jaře letošního roku, má sloužit jako záminka k další centralizaci moci na úrovni EU. „Fond obnovy“ a projekt „EU nové generace“ zavádějí společné dluhy a unijní daně. Evropská unie se v případě uskutečnění této vize stane plnokrevným státem a její členské státy pouhými regionálními útvary. Význam voleb do národních parlamentů klesne na úroveň voleb do krajských zastupitelstev a politická svrchovanost České republiky se stane minulostí.

Je alarmující, že se o takto závažné věci nevede důkladná veřejná diskuse. Proto mnoho občanů naší republiky ani neví, co všechno je ve hře.

Vyzýváme vládu České republiky a jejího premiéra, aby využili svého práva veta a projekt „EU nové generace“ důrazně odmítli. Vyzýváme i naše zákonodárce, aby v případě, že vláda kapituluje, učinili všechny potřebné kroky k nápravě způsobené škody.

Vynaložíme nemalé úsilí na to, aby hlas zdravého rozumu zvítězil, a současně oznamujeme, že jsme připraveni použít všechny zákonné prostředky k tomu, abychom naši státní svrchovanost uhájili.

V Praze dne 17. června 2020

 

Prohlášení Akce D.O.S.T. lze podpořit zasláním podpůrného stanoviska na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Jména signatářů budou postupně přidávána pod text prohlášení na www.akce-dost.cz.

 

 

Mgr. Petr Bahník – předseda Akce D.O.S.T.

Mgr. Michal Semín – místopředseda Akce D.O.S.T.

PhDr. Jiří Hejlek – místopředseda Akce D.O.S.T.

Petr Hájek – spisovatel a publicista

Mgr. Jiří Kobza – poslanec Poslanecké sněmovny PČR (SPD)

Ladislav Jakl – politický a mediální analytik, pivovarnický expert a hudebník

PhDr. Petr Hampl, Ph.D. – sociolog, publicista a spisovatel

PaedDr. Ivo Strejček – bývalý europoslanec, pracovník Institutu Václava Klause, předseda Trikolóry na Vysočině