S novým rokem vstoupil v Německu v platnost zákon, na základě kterého hrozí velkým sociálním sítím pokuta, pokud bezodkladně po upozornění nesmažou nenávistné komentáře či pomluvy. Ty spočívají v tom, že si nesmíte stěžovat na uprchlíky, běžence, nesmíte kritizovat madam Merkelovou a pohoršovat se nad vítači.

Účet Beatrix von Storchové správci sociální sítě twitter na dvanáct hodin zablokovali poté, co poslankyně německého parlamentu zveřejnila příspěvek, ve kterém se rozčilovala nad tweetem policie v Kolíně nad Rýnem. Ta na Silvestra zveřejnila novoroční přání kromě němčiny, angličtiny a francouzštiny také v arabštině.

„Co se to sakra v této zemi děje? Jak to, že oficiální účet policie ze Severního Porýní-Vestfálska tweetuje v arabštině? Myslíte si, že tím uklidníte ty barbarské, muslimské hordy mužů, které hromadně znásilňují?“ napsala von Storchová. Twitter následně její účet zablokoval s odkazem na porušení pravidel týkajících se „nenávistného obsahu“.

V pondělí na twitteru příspěvek již nebyl, von Storchová jej ale zveřejnila na další sociální síti s dovětkem: „Uvidíme, jestli se to může říkat na facebooku.“ Později poslankyně informovala, že i tento příspěvek byl zablokován.