Už měsíc policie opět vykládá žvásty, že si smí dovolit vše, protože je výjimečný čas. Může i zabíjet?  Přibývá videí, na nichž kvůli triviálním přestupkům zasáhnou proti normálním občanům jako proti teroristům.

„Tady za křižovatkou za námi rozsvítili maják a donutili nás zastavit,“ vypráví Alois Novotný, městský zastupitel města Bruntál u rybníka v centru města. „Řídila přítelkyně a když nás vyzvali: ‚Vystupte si‘, vylezl jsem z auta také. Jednak jsem majitel auta a chtěl jsem nabídnout součinnost, kdyby potřebovali papíry od vozu. Jednak mě jako městského zastupitele zajímalo, jak zdejší policie provádí kontroly. Policisté mi ale začali říkat, abych si vlezl zpátky do vozu. Já se jich ptal podle jakého zákona, protože zákony znám dobře a věděl jsem, že k ničemu takovému je žádný zákon neopravňuje.“

„Chvilku se dohadovali o zákonech, pak na pana Novotného skočili, povalili ho do bláta, snažili se ho spoutat, prostě hrůza,“ potvrzuje jeho výpověď přítelkyně Olga Horniačková.

Nakonec Aloise Novotného opravdu spoutali, odvezli na stanici a podle jeho vyprávění ho nechali víc než hodinu sedět spoutaného a bez roušky, kterou mu při zápase srazili. Prostě, jak tvrdí, zakročili proti němu naprosto neadekvátně.

 

Jako na zastupitele si na Novotného nestěžuje ani starosta Bruntálu. Podle něj se Alois Novotný projevuje aktivně, argumentuje v diskuzích rozumně a kultivovaně. Navíc v bývalé kapli, kde město pořádá různé kulturní akce, spolupracoval na řadě výstav a koncertů, i s mezinárodní účastí.

Jeho případ není v dnešní covidové době ojedinělý. Naopak se objevuje víc amatérských videí, kde policisté na základě banálního přestupku nakonec zasáhnou proti normálním občanům jako proti teroristům.

 

Banální kontrola, zastupitel skončil povalený na zemi a spoutaný. Proč?

8:31 •