(reakce na výzkum, zda bylo za komunistů líp a diskuze na Parlamentních listech a odpověď paní ministryni Schillerové)

Žilo se lépe za socialismu, nebo dnes? Je v tom příliš proměnných, proto je strohé porovnání nesmysl. Pokud totiž do matematických (ekonomických) parametrů nevložíme proměnné (což jsem náznakem učinil) nevypovídá to vůbec o ničem. A tímto jsem argumentoval paní ministryni.

 

Vážená paní ministryně,

dovolím si reagovat na Vaše argumenty k výzkumu, proč si mnoho lidí myslí, že za komunistů bylo líp. A oprávněně. Z jejich pohledu.

Netvrdím, že to bylo správné, pouze popisuji dobu.

Možná až padesát procent lidí si žilo lépe než dnes. Ti lidé tenkrát, ani dnes nechápou „vnitřní zadluženost“, ale život status quo. Vy matematicky vypočítáte, že platy versus chleba či auto jsou vyšší. Dokonce i byty mimo Prahu. Jenomže (promiňte) je to totální nesmysl. Jenom stručně pár příkladů: na venkovech měli lidé i dvě prasata. Krmení ze statku, z JZD, deputáty, tu se odsypalo, co je doma, to se počítá… Kde to máte makroekonomicky zakalkulováno?

Chtěla jste stavět, chtěla jste něco opravit. Zboží nebylo, skočila jste si do dílny, vypůjčila nářadí, vypůjčila (na věčné časy) kohoutek, hadičku, šroubečky, matičky a oprava byla hotová. Dnes jenom výjezd je 1000 Kč, pak demontáž, montáž, DPH a jste na čtyřech tisících. Jak to máte zakalkulováno ve státním rozpočtu? Samozřejmě nijak. Kámoš mistr dovolil, kámoš mistr nebo vedoucí zamhouřil oko, lidé byli spokojení a co ušetřili na ceně, propili oslavně v hospodě.

Traktory oraly a sklízely zaměstnancům JZD, valníky rozvážely cement, vápno a vše někdo hradil. Stát.

Inflace žádná nebo skrytá, lid se vzájemně okrádal a všude vládla spokojenost. Už dávní vládci věděli, že stačí dát lidu hry a lid je spokojen. A to přesouvání státního do soukromého byla hra, která lidi bavila.

Přezaměstnanost tenkrát nikdo neřešil, stejně jako dnes: podívejte se na inzerci kancelářských budov. Neuvěřitelné množství. Lejstra, bumážky, kulatá razítka, celá Praha je zaplavena administrativními budovami. A kdo to platí? Systém se zbrzďuje jako tenkrát, kontroloři kontrolují kontrolory, co kontrolují jednoho človíčka, který pracuje. I Vaší vinou, paní ministryně. Neuvěřitelně drahý mechanismus.

 

Svoboda slova?

Nenechte se vysmát. (Nezlobte se prosím). Dnes už na nás útočí váš partner z ČSSD víc, než STB po roce 1965. (Do té doby to bylo strašné, ale dnes se k tomu opět blížíme.) Za co byl útok ODS na Václava Klause? Klimatická „pošahaná“ Greta, Jourová z Vaší partaje, co vyhrožuje 50+, a co si ani bolševici nedovolili, cenzura na facebooku, stačí napráskat na vnitro za obyčejné nadávání (naprosto něco jiného, než výzvy k terorismu), gender, pedofilie na školách, kdy děti učí onanovat a sami se ukájejí dle severského vzoru… Ne toto vážně nebylo a obrací se z toho žaludek.

Islámský stát likvidoval sochy „opozice“, genderové hnutí v Británii či USA likviduje busty mužů. Dost prý bylo opozice, na západě dost bylo mužů. Za znásilnění je už stejné vyhrožování, jako si udělat legraci „z blondýny“.

Vážená paní ministryně, samozřejmě Vám rozumím, jak jste to myslela pro Parlamentní listy. Máte pravdu, že současný dluh skoro dva biliony není totéž, co vnitřní zadlužení cca dvou bilionů za komunistů. Ale 50% lidí to prostě na svém těle a kapse, dokonce i v České televizi a jednostrannou masáží cítí jinak. A vězte, že babička, která dostane důchod 10000 a má platit činži v Praze 15000 to slavně nevidí. Přitom je bytů dost, „z fleku“ Vám ukáži tisíc přímo z ulice. Bez přehánění. Vše jsou sklady, AIRBNB, byty jako hotely, ubytovny pro Ukrajince a Bulhary, rvačky, špína a negramotnost.

To vše není náhoda, třeba pan Babiš si dělníky z Ukrajiny nezve k sobě do rodiny. S nimi musíme žít my. A podívejte se do policejních svodek. Proč se máme bát víc než za bolševika? Proč mají mít hrůzu naše manželky a dcery násobně víc než za bolševika? Protože policie stíhá občas i přiblblé výkřiky na internetu a nemá pak čas na skutečná brutální napadení a nikdo není v ulicích? To jsme vážně chtěli? Ani policie nesmí oddělit kriminalitu menšin… Nechť MV stíhá a i tvrdě náznaky terorismu, či dokonce přípravy, ale ať se nechová jako za dob Čepičky, a neotravuje občany za každou hádku, která je prostě pouze upuštěný ventil.

Mohl bych popsat celé stohy, proč lidé u nás, v Polsku a hlavně v bývalé DDR vzývají „staré pořádky“. Není to o komunistech, ale pocitu bezpečí. A to proklamace a pronásledování slušných, co jim „ulítne huba“ nenahradí. Právě naopak.

S přáním příjemného dne

Petr Pokorný

 

 Na tento dopis paní ministryně neodpověděla. Nebyl úřední, takže chápu, nejspíš nebyl čas. Ale veřejnost by měla vědět, že tyto dopisy se vládním činitelům zasílají a co si z toho vezmou...? Nechci, aby se vrátila minulá doba, ale neměli bychom opakovat chyby, které jsme už zažili a západ si je jde odzkoušet nyní a nás do toho opět nutí. Pohrdá našimi zkušenostmi a to se mu nevyplatí.

Bohužel my se vezeme opět do propasti i s nabubřelým západem a já se ptám: proč?