Před 76 lety, 14. února 1945, provedly americké letouny nálet na Prahu, který měl být dle tvrzení Američanů “tragickým omylem”. Svědectví amerického pilota ale tuto lež vyvrací.

Průběh náletu

Nálet provedlo 62 amerických letounů B-17. Bombardéry, které startovaly ze základny v anglickém Nuthampsteadu, svrhly během dne přes padesát tun bomb na obydlené části Prahy. Nalétávající letadla položila koberec směrem od Radlic až téměř po žižkovské nákladové nádraží – bombardování zasáhlo Radlice, Vyšehrad, Zlíchov, Karlovo náměstí, Nusle, Vinohrady, Vršovice a Pankrác. Celkem 701 lidí bylo zabito a 1184 zraněno. Zničeno bylo 183 domů či historických objektů a dalších zhruba dvě stě bylo poškozeno. Bez přístřeší zůstalo 11 000 Pražanů. Oběti tvořili téměř výhradně civilisté. Nálet nezničil žádnou z továren, které by mohli využít okupanti. Mimo zničené objekty bylo napočítáno dalších 67 zásahů.

 

Bombardér B-17 amerického letectva; Foto: Wikimedia Commons

Údajně šlo o tragický omyl

Bombardování Prahy bylo údajně způsobeno navigačním omylem, navigátoři 62 amerických bombardérů hlásili do vysílaček, že se nacházejí nad cílovým městem shozu pum: „… někde nad Drážďany“. Po celou dobu letu z Velké Británie panovala naprostá mlha. Praha nepatřila mezi náhradní cíle bombardování, na které se měl svrhnout náklad bomb, kdyby se nepodařil shoz na primární cíl. Tuto lež vyvrací přímo svědectví amerického pilota, který prohlásil, že “piloti byli profesionálové a jednali podle rozkazu.”

Emauzský klášter a bývalé Ministerstvo sociální péče v Praze

po bombardování ze 14.2.1945;

Foto: JUDr. Jaroslav Lašťovka / Wikimedia Commons

Zdroj: Wikipedia.org

Zpracoval Rudolf Hruboň