Ten, který okrádá lidi o jejich práva, je zloděj. Ministr zdravotnictví, který vydává protizákonná opatření, jež zasahují do práv člověka, je zloděj práv lidí. Pokud ministr za účelem podpory kšeftu s určitou komoditou omezuje lidi, je to gauner.

 

Buď platí, že očkování je dobrovolné, pak jej ministr nemůže vynucovat oklikou, nebo má být očkování povinné, pak to ale stát musí nařídit právním předpisem a nést odpovědnost za škody, které tím lidem způsobí,“ říká advokát a ústavní právník Zdeněk Koudelka.

Neselhala podle vás i část parlamentní opozice, která vládě pomohla schválit pandemický zákon a pak mlčela, když šla vláda svými opatřeními viditelně za hradu textu zákona?
 
Selhala jen část opozice. Hnutí Trikolora Svobodní Soukromníci bylo vždy proti nouzovému stavu a proti pandemickému zákonu. Stejně tak SPD Tomia Okamury. S vládou kolaborovali na zavírání ekonomiky a přijetí pandemického zákona Piráti, lidovci, STAN, ODS a TOP 09. Největší chybou je, že si Poslanecká sněmovna nevyhradila možnost rušit opatření Ministerstva zdravotnictví sama. Poslanecká sněmovna se tak vzdala účinného nástroje kontroly výkonné moci.
 
Co teď s pandemickým zákonem? Ministr Vojtěch mluví o potřebě jeho novelizace. Byl byste pro?
 
Rozhodně ne. Naši ministři zdravotnictví dlouhodobě na ústavní práva lidí kašlou. Ten, který okrádá lidi o jejich práva, je zloděj. Ministr zdravotnictví, který vydává protizákonná opatření, jež zasahují do práv člověka, je zloděj práv lidí. Přece nebudeme novelizovat zákony, když zloděj pochopí, že zákon krádež nedovoluje.
 
Premiér Andrej Babiš mluví především o očkování, pro které se snaží zlákat i nejmladší generaci např. soutěžemi o tenisky či iPhone. Přesto je v naší zemi několik set tisíc lidí z rizikových skupin, kteří nejsou očkovaní a na rozdíl od mladé generace je pro ně Covid-19 podstatně nebezpečnější. V čem je podle vás chyba?
 
Nejde o chybu. Očkování je a musí zůstat dobrovolné. Vláda v rámci své kovidistické ideologie sice hlásá, že očkování je dobrovolné, ale ve skutečnosti vynucuje očkování tím, že pro řadu běžných činností neočkované omezuje a vyžaduje test plošně i od zdravých lidí. Vůči žádné jiné nemoci, včetně infekčních, ministr takto nepostupuje. Jde mu ve skutečnosti o podporu podávání vakcín, které stát nakoupil a o které lidé nemají zájem. Pokud ministr za účelem podpory kšeftu s určitou komoditou omezuje lidi, je to gauner. Buď platí, že očkování je dobrovolné, pak jej ministr nemůže vynucovat oklikou, nebo má být očkování povinné, pak to ale stát musí nařídit právním předpisem a nést odpovědnost za škody, které tím lidem způsobí.
 
K vyšší míře očkování má přispět také avizované ukončení proplácení antigenních a PCR testů, které každý měsíc stojí systém veřejného zdravotního pojištění několik miliard. Je to správné rozhodnutí?
 
Plošné testování je hloupost. Ovšem musí být zrušen požadavek testů u zdravých lidí pro jejich běžný život. Plošným testováním ministr zdravotnictví vyhodil desítky miliard. Ukázalo se, že zachycených případů ve školách i v zaměstnání bylo minimum. Plošné testování mělo význam jen pro kapsy výrobců a prodejců testů. Ministr zdravotnictví pro ně působí jako státem placený obchodní agent.
 
V Brně se staví nová koncertní hala. Má stát asi 1,5 miliardy korun. Jsou obavy, zda na to budou peníze. Ministerstvem zdravotnictví nařízené testování zdravých lidí ve firmách a školách přišlo každý měsíc na 2 miliardy korun. Kolik koncertních a sportovních hal za to mohlo být? A kteří majitelé výrobců a prodejců testů si za to postaví haly soukromé a kde? A bude za to někdo hnán k odpovědnosti? A proč raději neposlat peníze určené pro výrobce testů za plošné testování na Moravu poničenou tornádem?
 
Prezident České lékařské komory Milan Kubek opakovaně mluví o těch lidech, kteří odmítají očkování, jako o černých pasažérech, kteří chtějí těžit z kolektivní imunity, ale sami k ní nechtějí nijak přispět. Dokonce se objevují hlasy, které volají po tom, aby si pak neočkovaní lidé hradili léčbu spojenou s případným onemocněním Covid-19. Jak se na tento styl nátlaku díváte vy?
 
Milan Kubek je jeden z kovidistických alarmistů. Pro určitou skupinu ve zdravotnictví a farmaceutickém průmyslu je kovidismus zdroj obrovských zisků. Ovšem ukážu příklad na své rodině. Nevyužíváme testy ze zdravotního pojištění. Nikdo na nás nedoplácí. Naopak doplácíme na ty, kteří se nechali opakovaně zbytečně testovat, protože podlehli strašení Kubků a jemu podobných. A protože jsme se nenechali očkovat, nečerpali jsme ze zdravotního pojištění ani za očkování. To, že by se neočkovaní podíleli finančně na své léčbě zvýšeným zdravotním pojistným, je možné jen, když tak stát bude postupovat obecně vůči všem lidem s nějakým rizikem. Tedy u sportovců bude chtít zohlednit jejich riziko úrazu, u kuřáků jejich riziko onemocnění rakovinou plic, u milovníků sladkého jejich riziko cukrovky atd. Pakliže se hovoří o tomto postupu jen vůči neočkovaným na čínskou chřipku, jde o diskriminaci, kdy cílem není zohlednit možná rizika, ale zase nutit k „dobrovolnému“ očkování.
 
Rozhodující budou volby. Lidé si buď zvolí strany, které se nestydí vydírat a zpoplatňovat děti, nebo strany, které to odmítají. Trikolora nikdy nehlasovala pro nouzový stav a odmítla schválit pandemický zákon. Do voleb jde se závazkem, že bude proti zavírání ekonomiky a diskriminaci neočkovaných. Otevře dětem školy bez podmínek a nebude je nutit k očkování, ani bezdůvodnému plošnému testování. Hnutí Trikolora Svobodní Soukromníci v případě volebního úspěchu bude vymáhat náhradu škody po ministrech zdravotnictví, kteří vydali nezákonná opatření okrádající lidi o jejich práva. Ať škodu platí ten, kdo ji způsobil.
 
 
Celé Rozhovor vyšel v Parlamentních listech ZDE.