A sdílená ekonomika se ve své podstatě staví stejně jako dotace v tržním prostředí. Každý ví, že dotace jsou podvod, přesto zahltily tržní prostor natolik, že policisté nestačí pseudokauzy stíhat. Co má společného sdílená ekonomika s trhem? Podvod obcházení rovné soutěže!

 

Když jsem Vás slyšel pane řediteli Stroukale v televizi, naskakovala mi husí kůže. Možná, že jste byl překvapen veřejným vystupováním, ale i tak se domnívám, že principiálně hovoříte o něčem jiném, než ve skutečnosti sdílená ekonomika je. Ale k věci.

Trh funguje pouze za předpokladu, že mají všichni stejné podmínky. Já tomu říkám tvrdé mantinely, přes které vlak nejede.  A zatímco z "levé" strany jsou dotace "tržní zločin", tak z pravé strany je sdílená ekonomika podvod zprava, jak obejít placení daní a prolomit tím mantinely. A pokud se vyjadřujete (jako volebně Piráti), že ten, kdo nejde s dobou a digitalizaci odmítá, odmítá tím budoucnost, je to na úrovni kladiv, kdy dělníci tímto nástrojem likvidovali to, co jim údajně bere práci. Stroje…  Nezlobte se, ale je to hloupost. To skutečně doba Roberta Owena není!

Pan stát nutil taxikáře, aby se učili mapy, pan stát nutil taxikáře, aby měli svá stanoviště. (Nezastávám se jich, i mě jeden okradl o 500 korun a nebylo možnost v tu chvíli donutit ho k poctivosti. Byl silnější a číslo jsem nestačil zahlédnout. Bylo zakryté) Přesto není možné dát druhé skupině to, co jsme první vzali. Volně se přihlásit a jet. A zda to zapisuje digitál, či ruční pokladna cink cink, je naprosto, ale naprosto marginální věc. Je to pouhá technikálie. Takže co to má společného s moderností 21.století a trhu ví jen Bůh a pár fanaticky zahleděných lidí do digitální techniky.

Lepší příklad je však na sdíleném ubytování Airbnb: jak úžasná věc. Zavolám a jedu. Prohlížej a rezervuj, nebo nabídni své místo. Je to jednoduché! Mládí vpřed, udávají reklamní šoty na Operačním programu Přeshraniční spolupráce Česká republika. Fajn. Vezmu spacák a spím. Jenomže už se nikdo neptá, že tito lidé neplatí nic, vícenáklady v domech nic, hygiena vaření a kontroly nic, hygiena čistoty nic, takže státu neodvádí nic. Když se v domě host opije něco zdemoluje, platí to stálí bydlící ze svých odvodů do společného. Majitel bytu vybere peníze, ale nezdaní nic. (Možná pár superpoctivých, co všechno nahlásí). Takže v čem je ten pokrok sdílené ekonomiky mimo toho, že prostě sdíleně neplatí daně, zatímco bere výhody, která nedostávají poctiví?

Adam Smith v knize Bohatství národů vyslovil tézi o neviditelné ruce trhu. Ta však může fungovat za dvou podmínek: že při "směně" vydělají obě strany a pohybují se v přesně daných mantinelech právně ukotvených. A které chápe lid, nikoliv právníci Bohem vyvolení! Zda dotace, nebo autostop s odměnou je ten správný mantinel tržního prostředí nechť posoudí jiní, ale UBER je v podstatě autostop s všimným do kapsy. Pokud se srovnají podmínky, nechť vyhrává lepší či moderní technika.

Ale zatím je sdílená ekonomika pouze korupce s neviditelnými dotacemi a obcházením daní. A to především vy, lidé v Liberálním institutu byste měli vědět. I když tato móda zase přišla z USA. Jenomže dnešní USA už dávno není ten svobodný, liberální svět. Dokonce se v mnohém, blíží komunistickým nápadům, který jsme my starší už zažili. Proto prosím zkuste vzít můj názor jako velmi závažnou připomínku, kterým směrem jít dál.

 

Přeji příjemný den

Petr Pokorný

Odesláno 1.10.2017

 

A doplnění: kdyby se v ubytování srovnaly podmínky trhu (a je jedno, zda se zákazník shání supermoderně digitálně, či zastarale zastavuje chodce na silnici, cena bytů a nájmů by klesla z nebeských výšin zpět na zem. Tento kriminální čin ( a nic jiného to není, protože si mnozí koupí byt za 1 -5 miliónů v turistických lokalitách a protože neplatí daně, za chvíli jim to turisté splatí) tvrdě trestali i komunisti, byť komunista a trh je též protimluv. (Asi stejný, jako dnes ČSSD a trh) Honíme hostinské na malých vískách jakousi Babišovou EET, kdy výtěžek je nula nula nic, dokonce mínus, pouze je víc práce, ale tyto miliardy skutečného zločinu zůstávají nepotrestány a ba co víc: mladí lidé nemohou sehnat levné bydlení, protože se stát v nynějším socialismu na ně opět vykašlal a nechal krást formou AIRBNB! Jak komické!

 Nebo prostoduché?

 

 Předešlé

UBER - sdílená ekonomika je zločin