V tichosti prochází další a další nepolitická posouzení Ruska, kdežto politicky se Rusko hroutí, útočí, zabíjí, "heckeruje" a údajně podvádí celý svět. Zatímco každý prohřešek Ruska okamžitě oběhne celý mainstream rychlostí blesku několikanásobně, každý úspěch se zoufale tají. Ta "svoboda" informací je úžasná. A pak se údajně mainstream diví, že nahrazujeme pseudoinformace fakty, které velké mediální domy tají.

 

Co se tedy nyní v Rusku děje?

Přestože jsou (údajně) velké rozepře mezi prezidentem Putinem, guvernérkou Ruské centrální banky Elvirou Sachipzadovnou http://pics.v7.top.rbk.ru/v6_top_pics/media/img/9/10/754598879604109.jpegNabiullinovou a ministrem federálních financí Antonem Germanovičem Siluanovem, výsledkem není válka institucí, ale tah na bránu. A tím je další z pohledu investorů důležitý údaj:

http://www.lavozdelsandinismo.com/wp-estaticos/2016/07/FitchRatings-big.png?809f8cMezinárodní ratingová agentura Fitch zlepšila prognózu dlouhodobého ratingu defautu emitenta RF v cizí a národní měně ze záporné na stabilní, a potvrdila rating na úrovni BBB-, oznámila agentura ve zprávě pro tisk.

Fitch podotýká, že Rusko provádělo důslednou a spolehlivou politiku reagování na prudký pokles cen ropy díky pružnému kurzu měn, zaměřování inflace, konsolidaci rozpočtu a podpoře finančního sektoru. Podle prognózy Fitch se sníží HDP Ruska v roce 2016 o 0,5 %. Avšak v letech 2017 a 2018 se očekává růst tohoto ukazatele o 1,3 % a 2 %. Podotýká se rovněž, že rozpočtový schodek RF se sníží do roku 2018 na 1,5 % HDP z očekávaných 4 % HDP v roce 2016. V září zlepšila výhled ratingu Ruska z negativního na stabilní i agentura Standard & Poor's (S&P). Úvěrovou bonitu však zatím nechalana známce BB+ve spekulativním pásmu.

 

 

 A co se nám stále předkládalo? Posuďte sami

 

Že propaganda jede i u nás na 200% dokazuje třeba Fištejn, který v srpnu napsal:

Jefim Fištejn: Ekonomický propad Ruska zřejmě nic nezastaví. Heslem ...

Židovský expert Soros z Maďarska vyhnaný z Ruska dokonce předpovídal bankrot

http://echo24.cz/a/ivqLk/miliardar-soros...

 A dost na tom, i geniální víceprezident Obamy Biden má "excelentní" výroky: "Rusko se potýká s problémy. V zemi mají velmi vážné hospodářské problémy. A kombinace toho, že IS přestane existovat a že dojde k oslabení Ruska, pro nás otevře nové možnosti."

 

 

Není na škodu podložit trajektorii nejen ratingovými agenturami, ale především pohledem ekonomických aktivit: Home Credit už v Rusku neztrácí , ale například  financování nákupů na splátky se už zvedlo meziročně o 28 procent. Hardtmuth po propadu v roce 2015 se aktivuje a  Vlastislav Bříza jako majitel a šéf holdingu Koh-i-noor řeší problém:  vyprodané sklady, protože nestíhá vyrábět. "Když spadlo Rusko, začali jsme se více zaměřovat na USA. Tam se nám podařilo velmi dobře uchytit, v podstatě nám pomalu nahradily ruský trh. Jenže do toho se ještě probudil ruský trh, který se vrací k normálu,", vysvětluje majitel firmy Bříza. Jiří Kejval (ČOV) zase nadšeně nyní rozjíždí výrobu nábytku Techo v Moskvě v oblasti Puškino. A tak bychom mohli pokračovat dál.

 

 

 10.11.2016  

   Přitom neškodí pohled na druhou stranu, na USA:

dluh USA je šílený 

Překročil hranici 110% k HDP

a v absolutním objemu činí 19 bilionů dolarů!

 

Rozpočtový deficit (zadlužení) Spojených států v minulém fiskálním roce do konce září vzrostl proti předešlému roku o 34 procent na 587 miliard dolarů (14,5 bilion Kč), sdělilo ministerstvo financí USA. Schodek v posledním roce vzrostl kvůli nižším příjmům, než se očekávalo, a zvýšeným výdajům na sociální a zdravotní federální programy. Deficit v poměru k výkonu ekonomiky vzrostl na 3,2 procenta hrubého domácího produktu z 2,5 procenta HDP v roce 2015, což byl první růst od roku 2009, uvedlo ministerstvo podle agentury Reuters.

Loňské rozpočtové příjmy se zvýšily jen o jedno procento na 3,267 bilionu USD. Výdaje naproti tomu vzrostly o pět procent na 3,854 bilionu USD.

Pomalé oživování z recese na konci minulého desetiletí mohlo poškodit růstový potenciál americké ekonomiky, a centrální banka USA (Fed) tak možná bude muset udržovat ekonomiku "pod vysokým tlakem" své expanzivní měnové politiky delší dobu, aby tyto škody zvrátila. Řekla to v pátek šéfka Fedu Janet Yellenová v projevu k politickým činitelům a akademikům v Bostonu.

A přiznání, že pomalé oživování z recese let 2007-09 podle Yellenové ekonomy překvapilo, protože narušilo dlouhodobě ustálené pohledy názory na vztah mezi ekonomickým růstem a inflací, je jasnou odpovědí bezradnosti z předluženosti najít cestu ven. Podle dostupných údajů v roce 2015 zaplatila vláda USA 402 miliard dolarů, které však zahrnovaly jen úhradu úroků plynoucích z celkového dluhu USA. To znamená, že v roce 2015 šlo z celkového rozpočtu jen na úroky cca 10 %. Dluh USA má viditelně gigantické rozměry. Tato situace je ale ještě mnohem horší, když zahrneme každoroční rozpočtové schodky USA.

Podle údajů ze statistické zprávy v prvním čtvrtletí roku 2016 činil kumulovaný rozpočtový deficit za posledních pět let (2011 – 2015) cca 4,2 bilionu dolarů. Pokud bychom použili hodnoty zlata a stříbra z roku 2015, dosáhli bychom obrovských hodnot. Tento deficit za uvedené roky by vystačil na koupi cca 3 miliard uncí zlata a na neskutečných cca 26 miliard uncí stříbra, spočítali na

 

 Možná že mnohé napadne, proč takový nadpis, když Rusové žádným ekonomickým zázrakem nejsou. Že mnohá místa jsou v Rusku velmi zaostalá (byť okolí New Orleans či středozápad USA s černošským obyvatelstvem také příliš bohatstvím neoplývá). Jenomže právě v trendu od roku 2000 po Jelcinově éře je markatní rozdíl. Rusko totiž začíná s minimálním dluhem na kvalitním základu, zatímco dluhy USA už požírají celý americký systém a není úniku. Že stále ještě v Rusku není stabilní růst dokládá propad průmyslu v září, který se střídá se vzestupy v minulých měsících. A má li být tento web seriózní, ani toto nesmí zatajit.

Nefandíme jedné straně, ale snažíme se svědomitě objasnit všechny skutečnosti a nechť si čtenář udělá nezmanipulovaný úsudek sám. Dluh Ruska však nepřesahuje 20% hrubého domácího produktu, zatímco USA se blíži ke 120%. A to o něčem svědčí!

 

 

Před více jak rokem

Ekonomické drama USA se zrychluje a česká zpravodajství mlčí jako ...