Něco v naší ekonomické extázi nesedí. Stále slyšíme superlativy, jak rosteme do nebes, Německo je úžasné, Evropská unie je úžasná a pak vidíme divná fota a sklady.

 

Dobře, zde se nám tvrdí, že pouze homologace blokuje další excelentní postup koncernu VW a především Škody auto.

Jenomže přicházejí další, dramatičtější důkazy, že není všechno zlato, co se třpytí.

Německo je na tom tak báječně, že vyhlašuje šrotovné a Škoda auto se hlásí jako abonent na projednání. Prý lidé jsou už tak bohatí, že nemají na nová auta a vlády musí pomoct.

 

 Volkswagen nabízí německým zákazníkům, kteří se rozhodnou pro koupi nového vozu její výroby šrotovné. Akce se týká i starých vozů jiných značek než VW, přičemž výše prémie se podle německých médií bude pohybovat mezi 1500 až 10.000 eur (39.000 až 259.000 Kč) v závislosti na typu vybraného nového modelu.

 

Automobilka Škoda Auto nabídla v Německu tzv. šrotovné při výměně staršího dieselu za nový naftový vůz této značky. Výše bonusu se pohybuje od 1500 do 7500 eur, tedy v přepočtu až 194.000 Kč podle kupovaného modelu. Šrotovné zavedl i sesterský Volkswagen za 1500 až 10.000 eur (39.000 až 259.000 Kč)

Českého trhu se opatření netýká. Uvedl to mluvčí Škody Vítězslav Pelc. Podle Christopha Oemische z tiskového oddělení koncernu Volkswagen nabídku mohou využít také čeští majitelé aut za předpokladu, že svůj starý vůz nechají sešrotovat v Německu a u některého z německých dealerů si koupí nový.

 

 Opět se tedy připravil systém, kdy z daní důchodců a nízkopříjmových občanů přispívá stát bohatým na nová auta, aby byli ještě bohatší. A Škoda auto se k tomu hrdě hlásí. Prý tím chudí a důchodci pomohou vylepšit vzduch.

A bohatí si mnou ruce: dotace musíme zachovat, když ti blbí chudí platí a sypou...