Otázka, která se zdá zdánlivě, ale pouze zdánlivě nesmyslná. Jenomže stále nám schází odpověď na otázku, kdo bude naplňovat důchodový účet. Tiká bomba a veřejnost by měla vědět, jak s  ní naložit!

 

Ekonomové, pracující na důchodové reformě navrhují jako jedno z řešení, aby část důchodů byla placena z odečitatelných položek pracujících dětí. Zdá se to logické, jenomže pouze jako poučka možného. Od dob Marie Terezie víme, že u nás je průběžný důchodový systém, neboli z toho, co občané vydělají a odvedou na daních, jejich rodiče a prarodiče v důchodu žijí. Avšak odpověď na otázku, kdo zajistí důchody za deset, patnáct  let, reforma neříká.

Nehrajme si nyní s přesnými daty, ale s principem.

Víme, že ve vyloučených lokalitách už žijí obrovské skupiny lidí, co se nesetkaly s tím, že jejich otcové, matky, dokonce dědové a babičky chodily do práce. Přitom právě v těchto lokalitách se rodí nejvíce dětí. Pokud tedy do těchto lokalit zavedeme minimální důchod ve výši XY (dnes navrhovaných 10500Kč), což by se časem muselo inflačně navýšit, klasický průběžný důchodový systém to nemá šanci utáhnout, pokud tato část společnosti nebude chodit do práce. Nikoliv do uměle vymyšlené, ale skutečné. O tomto problému se ví, ale stále se kolem něj chodí po špičkách. A sliby ministryně Maláčové řeší výdaje, ale příjmy jsou zatím údajně nedůležité.

 

Nejvyšší důchody v dekádě byly za Kalouska

Důchody nejsou hodnotou ze vzduchoprázdna, penzijní účet se plní z odvodů z mezd: čím vyšší mzdy, tím víc peněz jde na důchodový účet.
Graf je samovysvětlující, zdrojová data: finance.cz, penize.cz, czso.cz.

 

A pak je zde ještě jeden problém, který se zatím vůbec nenastolil.

Do České republiky bylo pozváno obrovské množství zahraničních dělníků. Ti posílají peníze domů, mají doma celé rodiny. Je jích více jak půl milionu. (Ministerstvo práce a sociálních věcí  k  30. červnu 2019 registrovalo rekordních 606 483.) Takže peníze u nás vydělané zde nezůstávají a ač budeme pak muset část jejich důchodů vyplácet, z peněz jejich potomků (mimo těch, kteří zde zůstanou) to nepůjde.

Kolik to dohromady dělá s dětmi Romů, kteří žijí na dávkách a sociálních platech? Je naprosto jisté, že o marginálie se nejedná a přesto nám nikdo tento budoucí problém veřejně neříká. Kdo potom naplní důchodový účet?