Prouzo, Niedermaire, nechcete nám ten slovenský zázrak s eurem ukázat? Celou dobu slyšíme chvalozpěvy, jak nám to Slovensko díky euru natře. A najednou veřejnoprávní média mlčí jako hrob. Slovensko dostalo direkt: mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Slovenska o jeden stupeň na úroveň A se stabilním výhledem. Prý důvodem jsou hlavně dopady koronaviru na slovenskou ekonomiku. Informovalo o tom v pátek slovenské ministerstvo financí. 

 

Takže to shrňme: Slovensko s jásotem přijelo euro a Slováci se nám vysmívali. Teda přesněji někteří například kolem Čaputové. Slovensko hlásilo, že koronavir zvládlo nejlépe v Evropě, málo nakažených, skoro žádní mrtví. TOP 09, Niedermaier, Prouza a další vzhlíželi k slovenskému euru ve svatém obdivu. Další metou by pro Českou republiku měl být vstup do eurozóny a přijetí eura, prohlásila minulý rok i nová šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Tomáš Prouza: přechod na evropskou měnu by mohl následovat až po sérii reforem, které proběhly například na Slovensku. Neboli nejen skvělé zvládnutí koronaviru, ale i skvělé reformy dle Prouzy. Prý nám ujíždí vlak.

Je možné, že budou i další snížení, ale Slovensko dostalo ránu jako první, tam není sporu. A ač vláda se snaží před Slováky všelijak vykroutit, verdikt je jasný: agentura předpokládá, že slovenský hrubý domácí produkt (HDP) letos klesne až o deset procent a že podíl schodku veřejných financí se prohloubí na 7,7 procenta HDP. To by se mělo odrazit ve zvýšení veřejného dluhu země, a to až na 60 procent výkonu ekonomiky z loňských 48 procent HDP.

 

Jde o první změnu ratingu země v době pandemie choroby covid-19. Fitch Ratings letos v lednu potvrdila rating České republiky na stupni AA-, tedy na vyšší úrovni než mělo dosud Slovensko a nyní opět díky euru posiluje... Pardon, padá a padá. Pozve Václav Klaus Čaputovou a Vašáryovou na seminář o euru?

 

P.S. A tak když to nevychází s ekonomikou, pro jistotu: Čaputová, Matovič a Kollár podepsali deklaraci hlásící se k EU a NATO. Bude výsledek jako s ekonomikou a ratingem?