Severní Korea přechází na kapitalismus

Záhada (ne)zaostalosti Severní Koreje v podstatě žádnou záhadou není, pokud si o ní seženeme dostatek informací, které mainstream na příkaz USA prostě nesmí zveřejňovat. Kim Čong-unovy reformy totiž vedly ke zvýšení mezd, trhu a vzniku soukromého podnikání. Úžas?

 

Samozřejmě, když nás západní propaganda krmí o komunistické totalitě stalinovo-leninského střihu. A pak žasneme, že mnozí Severokorejci, když poznají západní svět, prosí o návrat domů. A žasneme nad výstavbou a čistotou a vývojem balistických střel, když je tento stát údajně před zhroucením. Přečtěme si však raději zkrácený text z míst, které těžko budou fandit tomuto režimu.  

Brian Harris

Po příchodu k moci před pěti lety severokorejský vůdce Kim Čong-un otevřeně oznámil, že chce li mít Severní Korea ekonomický růst, je nanejvýš důležité společně s vývojem jaderných zbraní přejít na trh. Výsledkem jsou postupné tržní reformy, které vedly k rychlému růstu soukromých podniků a životní úrovně, což dokazují nejen experti, ale i lidé, kteří navštíví zemi. A to je v příkrém rozporu s přesvědčením o Severní Koreji jako zaostalé zemi s tuhým direktivně-administrativním systémem.

Cesta k trhu

Možná, že jdeme dva kroky vpřed a jeden krok zpět. Ale zdá se, že v dlouhodobém horizontu by bylo velmi obtížné tento proces zvrátit a vrátit se do státem řízené ekonomiky, tvrdí mnozí.   

Největší problém je to však pro USA, které opět sankcemi chtěly vyvolat povstání. Ale oživení severokorejské ekonomiky vytvořilo Washingtonu problém. Nicméně, spolehlivé údaje a odhady se značně liší. Centrální banka Jižní Koreje předpovídala pokles HDP v Severní Koreji o 1% v roce 2015, zatímco Hyundai výzkumný ústav nárůst o 9%. „Změny jsou patrné v Pchjongjangu. Nárůst počtu aut a panorama města jsou transformací změněna k nepoznání„ říká bývalý americký zpravodajský důstojník, který si všímá i nárůstu počtu solárních panelů a klimatizačních jednotek.

Kim Čong-un si nemůže dovolit zpochybnit ideologické dědictví jeho dědečka a otce, kteří kritizovali volný trh. „Kim Čong-un se ale rozhodl udělat to, co se bál jeho otec. Nešel cestou liberalizace, ale povolil podnikání, říká Lanka.

 

Podle příkladu Číny a Vietnamu

Ve skutečnosti, severokorejský vůdce zvolil model, fungující v Číně a ve Vietnamu. Došel k hospodářskému růstu prostřednictvím tržních reforem, ale udržuje přísnou politickou kontrolu. Jmenoval do vedení Pong-ju, který byl jako premiér propuštěn za názory na ekonomiku v roce 2007. Jak uvádí Korejský ústav národního sjednocení: trh je „povolen uvnitř státních hranic.“ Výsledkem je „významné zvýšení životní úrovně“ a ekonomická aktivita, jak ukazuje rostoucí počet soukromých restaurací a trhů.

 V posledních letech výrazně stouply platy. Ve veřejném sektoru podle Korea Development Institute v Soulu za posledních 10 let se zvýšily o více než 250%  ($ 85 - 75.000 severokorejských wonů) měsíčně. Ale neoficiální příjem v soukromém sektoru vzrostl ve stejném období o více než 1200%. Podle šéfa jihokorejské zpravodajské Lee Ponho 40% obyvatel Severní Koreje nyní pracuje v soukromých podnicích.

Kim Čong-un provedl i výrazné reformy v zemědělství a průmyslu a dal členům větší nezávislost. „Nejdůležitější mýtus o Severní Koreji je to, že jsou řízeny státem, říká Andrey Abrahamyan z firmy Choson Exchange, který podporuje severokorejské podnikatele, učí je obchodu a marketingu.  

Ale vážné problémy Severní Korea má

Reformy brzdí nedostatek elektřiny, stárnoucí zařízení a zavedení sankcí na jaderný program. Také investiční klima v zemi je nepříznivé kvůli „silnému pudu izolacionismu.“ I když to má občas i mnohé výhody: při propuknutí viru Ebola v roce 2014 Pchjongjang zavřel dveře do země pro tisíce turistů a virus se tam nedostal.

Takže na závěr nepřekvapí, že mezinárodní instituce spočítali růst Severní Koreje ve výši 4%. A můžeme si myslet, co chceme, ale v podstatě to výše uvedený text legalizuje, či potvrzuje i z jiných zdrojů. A stejně tak nepřekvapí, že jedině slaboch a zbabělec se sníží k pomluvám a dezinformacím. V jaké trajektorii jsou tedy USA? Navíc zloděj křičí: chyťte zloděje a dezinformátor křičí, že všichni dezinformují viz Čt!

 A perlička naší zpravodajky veřejnoprávní Čt je, že se z této země nic hanlivého pod trestem nesmí vysílat, přičemž tyto výroky o zaostalé, státem řízené ekonomice prošpikované agenty vysílané o Severní Koreji jsou vysílané přímo z… Ze Severní Koreje.

 

Fakta:

Soul - Navzdory mezinárodním sankcím ekonomika Severní Koreje roste. HDP totalitní a izolované země podle jihokorejské centrální banky stouplo o 3,9 procenta, dosáhlo tak nejrychlejšího tempa za 17 let. Za loňským růstem stál především těžařský a energetický sektor. Ekonomiku podpořil i růst exportu o 4,6 procenta. Vývoz tak vzrostl nejvýraznějším tempem od roku 2013, kdy stoupl o 11,8 procenta. Největším obchodním parterem Severní Koreje zůstává Čína, jejíž podíl na celkovém zahraničním obchodu KLDR v loňském roce činil 92,5 procenta. Letos v únoru nicméně Peking zastavil dovoz veškerého uhlí z KLDR, aby tak podpořil sankce OSN.

Tento krok by mohl mít na severokorejskou ekonomiku výrazný dopad. "Severní Korea může některé sankce obejít. Uhlí je však pro její ekonomiku klíčové a je obtížné ho pašovat," uvedl jeden z analytiků jihokorejského institutu pro národní sjednocení. Jenomže už Čína nadále odmítá příkazy USA plnit a celý demokratický svět nepřetržité sankce arogantních politiků USA štvou. Je na čase, že se aroganci a svévoli USA postavil stále sílící tandem Ruska a Číny, protože diktátorství Bílého domu je už mimo veškerou logiku a nastala doba říct totalitnímu a zfanatizovanému režimu z USA: