V USA je bída. 40 milionů lidí žije v chudobě. Chudoba mladých, dětská úmrtnost, nerovnost, zjistila OSN a už je oheň na střeše. Se zprávou přišel Washington Post.

 

Úvodem doplnění redakce: možná se někdo zeptá, proč je v nadpisu spojení Gatese, oligarchů a zlodějny. Není problém vysvětlit: 20 miliardářů USA vlastní tolik majetku, kolik polovina všech Američanů. The Forbes 400 and the Rest of USA:  pouhých 20 jedinců nyní kontroluje více bohatství než  152 milionů lidí žijících v 57 milionů domácností. To by ale těm, co podporují trh jako my, nevadilo. Co však katastrofa je, že díky prapodivným výjimkám, odpisům, vyváděním peněz, daněním v Irsku či na Kajmanských ostrovech to došlo tak daleko, že v USA tito šmejdi obcházejí daňovou soustavu, i když z USA berou všechny výhody, které jim USA nabízejí, zatímco 40 milionů lidí neví, za co se druhý den nají a zda bude mít na školu či ošetření svých dětí v nemoci. Hrůza.

 

A vážně míněná perlička: kdyby v USA převzali daňový systém z Ruska, američtí oligarchové by sice zaplatili na % méně, ve skutečnosti však neskonale více, protože by nemohli obcházet daňový systém. A zjevila by se pravá tvář Billa Gatese, který se v červnu vzdal 64 milionů akcií Microsoftu v hodnotě 3,6 miliardy dolarů a věnoval je na charitu. Jaksi však nepřiznává stejně tak jako Buffett, že okradli stát USA na daních o 50 miliard, z nichž utrousili s humbukem 3,6 miliard. Jakoby Al Capone hodil pár dolarů chudině, kterou předtím okradl a část postřílel. To jsou dnešní USA a právě rovnou daní Putin a Nabiullinová zvládli sankce a podrazy na Rusko. Všem se měřilo stejně a dokonce se někteří milionáři vrací domů, do Ruska. Takže shrnuto: peníze vydělali poctivě, ale daní jako Al Capone, neboli skoro vůbec.

 

 

 A nyní ke zprávě

Extrémní chudoba v USA, to je spojení slov, které se objevovalo spíše v komunistické propagandě. Nyní se ale Spojené státy ohradily proti zprávě, která zkoumá dlouhodobou chudobu v USA.

 

Zástupkyně USA v OSN, Nikki Haleyová se ostře ohradila proti zprávě, kterou si OSN nechala zpracovat o chudobě obyvatel ve Spojených státech amerických a na kterou upozornil neúspěšný kandidát na prezidenta Bernie Sanders. „Je absolutně nehorázné, aby OSN zkoumala chudobu v Americe,“ spílala Nikki Haleyová. Své zdroje by podle ní OSN měla napřít proti zemím, které porušují lidská práva, například Demokratická republika Kongo nebo Burundi. Za zmínku stojí, že Spojené státy pod vedením Trumpa opustily minulý týden radu pro lidská práva OSN.

 

Zpráva OSN vyšla v květnu. Hlavní výzkumník Philip Alston ve zprávě uvádí, že USA mají ze všech rozvinutých zemí největší chudobu mladých, dětskou úmrtnost, počet vězněných, nerovnost příjmů a vede také v obezitě. Až 40 z 300 milionů lidí v USA prý žije v chudobě. Vadí mu Trumpovy nové zákony, které snižují daně nejbohatším a zhoršují chudobu a nerovnost. (Ale v tom to přece není - viz výše a v rámečku. Naopak Trump jde správnou cestou. Nižší daně, ale platit bez výjimky!)

„Zákony schválené v posledním roce cíleně odstraňují ochranu těch nejchudších, trestají nezaměstnané a dělají i ze základní zdravotnické péče privilegium,“ tvrdí Alston. Na to Haleyová reagovala, že Trump posílil ekonomiku a lidé si tak mohou snáz najít práci. „Nejlepší způsob, jak někoho dostat z chudoby, je dát mu práci,“ uvedla. Statistické metody, které se ve zprávě používají, jsou dle ní zavádějící a zpráva je politicky motivovaná. „Ekonomika v Americe je na vzestupu, ale je otázka, kdo z toho těží,“ říká na toto téma expert.

 

Jako první se zprávě věnoval neúspěšný demokratický kandidát na prezidenta, Bernie Sanders. To on si vyžádal komentář od Haleyové. Pro něj je naopak naprosto adekvátní, že se OSN zabývá chudobou v USA. Chtěl vědět, jak se vyslankyně v OSN staví k faktu, že 30 milionů Američanů není pojištěno u žádné zdravotní pojišťovny a téměř polovina všech občanů má problém zajistit si základní životní potřeby.

„Když se budeme bavit o americkém snu, dítě, které se dnes narodí chudé, nemá statisticky žádnou šanci z chudoby vybřednout,“ říká senátor Sanders. A ačkoliv souhlasí, že chudoba v Kongu nebo Burundi je horší než v USA, OSN je prý v plném právu se jí zabývat. Sanders v demokratických volbách kandidátů na post prezidenta řešil právě tato témata. Nakonec ale nominaci, která připadla Hillary Clintonové, nezískal.

 

 Takže ještě jednou ke zprávě, i když je asi pravdivá jako celek: není problém výše daní, ale výjimek, kdy nejbohatší nakonec v USA platí méně, než ti skoro nejchudší a USA chátrají. Nelze jenom brát a nic nedávat!