Země Evropské unie, které nebudou solidární s přijímáním imigrantů, nedostanou peníze ze strukturálních fondů EU.

Tento výrok prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron během jednání na summitu v Salsburku. Je to jedna z mnoha sílících forem nátlaku na země Evropské unie, které nebudou chtít převzít nelegální imigranty na své území.

Ve dnech 19. a 20. září hostil Salsburk neformální summit 27 evropských lídrů. Za Českou republiku se ho zúčastnil premiér Andrej Babiš, který toto jednání průběžně komentoval pro ČT prostřednictvím živých zpravodajských vstupů. Babiš jednání summitu komentoval i pro zahraniční zpravodajství a například v rozhovoru pro BBC podpořil myšlenku opakování brexitu v Británii, čili zorganizovat nové hlasování o tom, zda Britové opustí Evropskou unii. Na to razantně reagovala britská premiérka Theresa Mayová, která potvrdila odchod z EU v březnu 2019.

Mezi hlavní projednávaná témata patřila bezpečnost EU a její přeshraniční spolupráce státních subjektů jednotlivých zemí s cílem ochrany vnějších hranic. Macron spolu s Merkelovou jsou nekompromisními zastánci přerozdělování imigrantů do všech unijních zemí včetně České republiky. Nově na jednání zaznělo, jak chce tvrdě Francie a Německo vnutit ostatním zemím nelegální imigranty. Silně zde zazněla kritika proti státům V4, neboť právě tyto státy nechtějí ve svých zemích žádného nelegálního imigranta. Představitelé EU nyní také prostřednictvím Evropské komise připravují sankce proti Maďarsku a Polsku. Tak ve skutečnosti vypadá demokracie uplatňovaná Evropskou unií. Francouzský prezident  Emannuel Macron během jednání na summitu prohlásil, že země které nebudou ochotné přijímat imigranty, by neměly mít nárok na čerpání finančních prostředků ze strukturálních fondů Evropské unie.

Státy V4 též nesouhlasí s posilováním Frontexu, kde dle návrhu Evropské komise má právě výrazně posílit tento projekt pobřežní a pohraniční stráže a do roku 2020 má být navýšen jeho početní stav na deset tisíc lidí. Představitelé států V4 se přiklání spíše k posilování bezpečnostních složek v zemích, které ochraňují své pobřeží a peníze by směrovaly právě do těchto zemí na úkor omezení Frontexu. Macron na tento návrh reagoval tvrzením, že země které nepodporují rozšiřování Frontexu, by měly opustit Schengenský prostor.

Výroky, které zazněly z úst francouzského prezidenta na tomto summitu, lze jednoznačně definovat jako nehorázný diktát a vyhrožování. Evropská unie nezvládá příliv nelegálních imigrantů převážně z afrických zemí do Evropy, které stále pokračují. V médiích jsou protlačovány informace, že příliv imigrantů je v porovnání s rokem 2015 zanedbatelný, ale skutečnost je taková, že od začátku roku 2018 se jich dostalo do Evropy nelegálně přes 80 tisíc a začala sílit migrace balkánskou cestou. Takže za rok 2018 stoupne počet nelegálních imigrantů do Evropy nejméně o 100.000.

Nám v hnutí SPD to připadá jako velmi závažná hrozba bezpečnosti Evropy. Mějme na paměti, že v Evropě už je okolo pěti milionů těchto nelegálních imigrantů, kterých se už Evropa nezbaví. Hnutí SPD podporuje spolupráci se zeměmi V4 a jejich přístup k nelegální imigraci. Nenecháme se zastrašit nátlaku Evropské unie formou různých sankcí. My nelegální imigraci vyhodnocujeme jako velký bezpečnostní problém a uděláme vše proto, aby se naši občané v naší zemi cítili bezpečně. No a mimochodem, co se týká dotací, tak ty jsou stejně prohnilé jako celý Brusel a je na tom všem vidět, že opravdu slouží jen k uplácení států osmadvacítky, aby byly hodné a poslušné. Dotace ničí trh, nejsou spravedlivé ke všem stejně a vytvářejí korupční prostředí, takže se bez nich klidně obejdeme!

 

Zveřejněno se souhlasem autora

Radek Rozvoral SPD