A v tomto duchu se vezla i další masmédia nejen v USA,  Evropské hodnoty s extrémisty a vyvolávači pouličních nepokojů rudých trenýrek také i u nás. Manipulátoři "Člověků v tísni"... Jaká je však skutečnost?

 

Republikáni dokonce posílili v polovině období hlavních prezidentských voleb v senátu

Zatímco náš Český rozhlas od rána adoruje úžasné voliče, co zvolili gay senátora a lesbickou senátorku za Demokratickou stranu (úžasná zpráva a schází ještě třetí jako zástupce pedofilů), my si můžeme zkusit hodnocení bez propagandy a manipulace.

 

V polovině období měla mít údajně díky totální nepopularitě Trumpa Republikánská strana hrozivé výsledky. Najednou vidíme, že v senátu posílila a ve sněmovně? Stačí si připomenout pouliční hysterii, demonstrace proti Trumpovi, nenávist většiny zpravodajských stanic od amerických přes západoevropská - od CNN až k BBC a neuvěřitelné množství pomluv a stříkání nenávisti - to vše mělo srazit Trumpa a Republikány totálně do kolen. A málokdo si uvědomí, že sami Republikáni si dávali tvrdé direkty mezi sebou a tím znejistily amerického, slušného, bílého, pracujícího voliče. A až teprve poslední týdny se trochu Republikáni zklidnili když zjistili, že ten propad je vymyšlený a volby tak katastrofání nebudou. Třeba ohlášení několika Republikánů, že už nebudou kandidovat za Republikány, protože Trump nebyl z řad Republikánů, navíc dokonce šli proti - například nejznámější a populární šéf Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu Paul Ryan se v parlamentních volbách letos v listopadu už neucházel o znovuzvolení. To vše znevěrohodňovalo Republikány a věrohodnost Donalda Trumpa.

A tato rebelie ve Sněmovně reprezentantů jim velmi uškodila. Hádali se nejen s Clintony a Obamy, ale i mezi sebou. A s tím je konec. Rebelové jsou pryč i za cenu malé prohry.

 

Takže se střízlivým odstupem lze číst výsledky voleb v USA takto:

Republikáni v čele s prezidentem Trumpem ztratili Sněmovnu reprezentantů, což je sice prohra, ale jenom lehká, nikoliv dramatická. Bude například obtížnější prosazovat zákony a pomáhat si výnosy - specifika amerického vládnutí. Ve skutečnosti je to obrovské vítězství prezidenta Trumpa. Posílil senát a co je daleko, daleko nejdůležitější: pochybnosti Republikánů o trvalejším pobytu Trumpa v čele strany zmizely, byli zvoleni kandidáti loajální Republikánům a Trumpovi a strana se sjednotila. Teprve poslední dny totiž začala strana pracovat jako tým v čele s prezidentem Trumpem. A to je největší deviza těchto voleb v rozhádaných USA a největší deviza této strany a světa do budoucnosti. A ještě jedno: ta neprohra byla za účasti obrovského zájmu voličů!

A proto má i prezident Donald Trump pravdu: přes malou prohru do Sněmovny reprezentantů je to obrovské vítězství - sjednotili se, mohou táhnout za jeden provaz a svému vůdci věřit. A on jim!