Čtyři návrhy dalšího postupu kolem brexitu a dost. Tak to je finále (snad) nočního zasedání ve Westminsterském paláci v Londýně. Mnozí říkají že fraška. Ale proč?

 

Lidé dali poslancům v Briránii nesmírně těžký úkol a teprve dnes můžeme vidět ve světle složitostí Velké Británie, jak excelentně a bez šrámu na pověsti dokázali rozdělit Československo Václav Klaus a Vladimír Mečiar, když s námi už Slováci nechtěli být. A teprve dějiny zhodnotí, jací to byli velikáni své doby.

Velká Británie (občané) nechtějí nadále poslouchat a platit pseudoúředníky v Bruselu, kteří deptají Evropu a ta padá do propadliště dějin. Jenomže parta z Bruselu ve své ješitnosti nechce uvolnit opratě a z nenávisti hází Velké Británii klacky pod nohy. A s tím si Britové zatím úplně nevědí rady: všichni víme, že exodus z Afriky a arabské části je hrozivý. Ale obchod a pohyb "ověřených osob" je třeba zachovat. Bohužel stupidní smlouvy Evropské unie uvolnění a svobodu dle Lisabonské smlouvy nedovolují. Co s tím?

Navíc tam hrají partikulární zájmy Corbyna, skotské a irské strany a vydírání. Není to snadné a dokonce skoro nemožné. Jedině bouchnout do stolu, prásknout dveřmi a pak je teprve zvolna otevírat. Ale zrůdná skutečně dezinformační masmédia jako BBC či Česká televize vyvolávají v neinformovaných lidech paniku a o to je to ještě obtížnější.

 

Takže co se stalo v noci ve Westminsteru? Zachovala se tvář demokracie! Nic víc!

Všechna hlasování se ukázala jako neprůchodná, protože ani jedno nevede ke slušnému rozchodu bez vydírání, aby si mohl Londým oddechnout. Takže dnes je ve hře prakticky pouze to nejsprávnější a nejdemokratičtější: tvrdý brexit.

Ministr pro brexit Stephen Barclay v reakci na výsledky pondělního hlasování prohlásil, že vláda se bude nadále snažit přesvědčit poslance o podpoře vyjednané brexitové dohody. Pokud se to nepovede do 12. dubna a unijní představitelé zároveň Mayové nepovolí další odklad brexitu, odejde Británie z evropského bloku bez dohody.
Prostě práskne dveřmi a ztracená vláda lidu zpět se navrátí! No a co?

 

P.S. Co člověk, to názor. Pokud demokracie funguje, lze dokázat i nemožné. A referendum je úžasná věc - správná: lidé dali za úkol sněmovně lordů a sněmovně reprezentantů velice složitý úkol. Zachovat a vrátit svobodu rozhodování tak, jak ji znali celá staletí prakticky od roku 1066 z doby Viléma I Dobyvatele. Co si  připomenout heslo z písně Marty Kubišové, s kterým se porazila totalita?

Zloba, závist, zášt, strach a svár,
ty ať pominou, ať už pominou.
Teď když tvá ztracená vláda věcí tvých
zpět se k tobě navrátí, lide, navrátí...

Nic víc a nic míň původní obyvatelé Velké Británie nechtějí. V roce 1989 jsme s tímto heslem nadšeně souhlasili. V roce 2019 ho nenávidíme? Přejme to i lidem Velké Británie a příště nám...