V roce 2018 vzrostl vývoz ruských léků o 20% ve srovnání s rokem 2017. Řekl to první náměstek ministra průmyslu a obchodu Ruské federace Sergej Cyb na XI. Ruském kongresu pracovníků farmaceutického a zdravotnického průmyslu v RAN.



 Objem produkce zdravotnických výrobků se ve srovnání s rokem 2017 zvýšil o 10% a činil 63,9 miliard rublů.
 V segmentu „nákladných nosologií“ vzrostl podíl ruských léčiv o 29,3%, v seznamu ЖНВЛП je to 86,2%. Na trh byla uvedena nová léčiva pro léčbu vzácných onemocnění.

Sergej Cyb:  Rusko nyní rozvíjí výrobu v souladu s nejlepšími mezinárodními standardy a se zaměřením na zahraniční trhy.  Srovnáme-li to s rokem 2009, kdy jsme začali státní program „Pharma - 2020“, pak objem trhu činil 300 miliard rublů a podíl ruských výrobců byl 20%.
 Za deset let se objem trhu zvýšil čtyřnásobně na 1,285 bilionu rublů, přičemž jsme podíl ruských výrobců nejen neztratili, ale také 1,5krát zvýšili.

V zadávání veřejných zakázek, převyšuje podíl ruských léčiv v penězích až 33%.

Situace na trhu zdravotnických prostředků je podobná - podíl ruských podniků vzrostl o 1,5 krát.

V roce 2018 se Rusko se stalo první zemí na světě, která zahájila výrobu plného cyklu biologicky analogického eculizumabu - nejdražšího léku na světě ve firmě "Generium"  Výroba domácího léku Elizarija ušetří státnímu rozpočtu 8,3 miliardy rublů, uvedl předseda představenstva Asociace farmaceutických výrobců EAHU Dmitry Chagin.

Divné: Člověk v tísni dětem na školách tvrdí, že Rusové (ne Ukrajinci) ještě žijí v jeskyních a loví mamuty...