Pád západní civilizace se zrychluje a památka, která je jednou z nejvzácnějších západní civilizace Notre-Dame je v troskách.

 

I to je důkaz pohrdání minulostí, pohrdání lidmi

Francie má na války v Iráku, Jugoslávii, Sýrii, vydává obrovské peníze na zabíjení, ale už nemá na to, aby při opravě nejvzácnější památky v obložení dřevěných lešení nebyly v pohotovosti hasicí vozy přímo 24 hodin denně. Ale platí miliardy franků, dnes eur, aby po celém světě dělala pobočníka při zabíjení civilistů v americkém NATO! 24 hodin denně. A žluté vesty, demonstrace a protesty pád kdysi mocné velmoci to jenom potvrzují.

letadlová loď Charles de Gaulle

I na zdánlivých drobnostech se potvrzuje vyspělost země české a proč vždy odmítáme zabíjet, pokud nejsme ohroženi zrůdami jako Hitler. A i další důkaz: Polsko žebrá všude na obnovu, ale jásá, že bude mít americkou základnu na svém území.

Naše nejvzácnější památka katedrála svatého Víta na Pražském hradě

má propracovaný systém zabezpečení - zažila tři velké požáry: v roce 1091 znovu dokončena v roce 1096, pak v roce 1541 a  v roce 1760. Proč o tom píši? Naši skvělí stavaři a zedníci pochopili, že není problém v rychlosti hašení, ale jak dostat velké množství vody  po celém obvodu vzácné památky. Suchovody (požární potrubí) a hydranty v naší katedrále jsou prověřovány stále. Bohužel ale i u nás v Pernštejně toto scházelo a před pár lety tuto památku požár děsivě poničil.

Co zbylo po strašlivém požáru v Notre-Dame si můžeme jenom domýšlet, tak alespoň pár snímků

Notre-Dame foto Petr Pokorný

 

gotická vitráž      foto Petr Pokorný

 

 

Co zbyde po požáru v Notre-Dame? foto Petr Pokorný

 

Jak symbolické: protesty před Notre-Dame v roce 2014 foto Petr Pokorný

Pláč a zoufalství nejen Francouzů dokazuje, že ne všichni chtějí investovat do válek a zabíjení. A že obrovské výdaje na války místo do pamětí národů je zvrácená představa šílenců a pokud ji lidstvo podlehne, dopadneme takto všichni.