Skutečně náš zelený vzor? Švédsko je jednou z nejřidčeji zalidněných zemí Evropy - hodnota dosahuje počtu 21,5 lidí na kilometr čtvereční. (Česká republika 134 skoro stejně jako Čína - 141). Takže z prvního pohledu je jasné, že mohou vydávat 6x méně peněz z HDP na ekologii a budou na tom stejně jako my.

 

 Šestnáctiletá hrdinka tudíž asi nechápe, že "zchlazení" světa nezařídí konec výroby a návrat na stromy, ale intenzita slunečního světla a přirozené oteplování či chladnutí planety. Na druhou stranu si málokdo všímá, že Švédsko je v ekologii horší než Česká republika, avšak řídké osídlení tento dojem popírá. Že na odpočívadlech či u benzínových pump je smetiště, jaké by si u nás dovolili pouze bezdomovci asi mnohé překvapí. Ale že například naše slavná magistrála vedená středem Prahy má svého dvojníka ve Stockholmu asi mnohé šokuje.

 

Pořádek na mnohých místech nic moc

 

Je to ale tak a najednou se pro nás stává Švédsko komedií, hrající si na něco, co není. Navíc, zatímco přes střed Evropy proudí veškerá doprava ze severu na jih, z východu na západ a naopak, okrajové Švédsko už přetíženou kamionovou dopravu neřeší, protože prostě kamiony do moře nejezdí. Proto tlak, že nesmíme zvýšit automobilovou daň na větší ochranu před kamiony je opět další vydírání, zatímco okrajové státy Evropy si mnou ruce, jak nás zase okradly.

Protože tam, kde je větší koncentrace lidí, se to "úžasné" Švédsko a "úžasní" Švédové chovají stejně jako my a řeší dopravu stejně jako my.

 

Pouze si nenechávají nadávat, jako my!