Všimli jste si, že je najednou o Venezuele ticho po pěšině? Že nejen v České televizi o Venezuele sveřepě mlčí? Samozřejmě, další stát se přes sankce a vydírání vzpamatovává.Ta drzost, že se nezhroutil.

Oživení výroby vedlo Chevron k přeměně továrny na míchání zpět na surový vylepšovač pro export těžších tříd. To, že se konečně začíná Venezuele dařit napovídá i to, že se USA nepodařilo, aby se Venezuela zhroutila. Všimněte si však, komu všemu USA vyhrožují, dávají sankce, vyhlašují embarga, vydírají  a nikdo je za to (zatím) nedokáže potrestat. Prostě někdo zvedá zisk, tak mu USA vyhlásí válku. Někde skutečnou (Libye, Sýrie, Irák), někde ekonomickou (Venezuela, Rusko, Indie, Brazílie a Čína), jenom naše masmédia jsou zoufalá, aby o tom nemusela informovat. Pod jakou hrozbou? Mimochodem, USA nyní vyhrožují Německu a jihoamerickým státům. Například chtějí zoufale zastavit ropu a plyn (třeba Nord stream II) a další viz Turecko, Bulharsko a Itálie a nahradit to svojí.

 

Caracas - Produkce Venezuely v říjnu mírně vzrostla po měsících stabilního poklesu. Podle sekundárních zdrojů OPEC se produkce v září zvýšila ze 644 000 v září na 687 000 barelů za den (bpd). Podle zprávy venezuelské státní ropné společnosti PDVSA umístily říjnovou produkci na 761 000 bpd, což představuje nárůst ze 749 000 bpd v září. PDVSA odhaduje, že produkce poroste i v listopadu a uvedla, že v prvním týdnu listopadu dosáhla produkce 968 000 bpd. Hrubá produkce Venezuely v posledních letech prudce poklesla v důsledku uložení ochromujících finančních sankcí v USA klesla z 1,911 milionu bpd v roce 2017 a 1,354 milionu bpd v roce 2018. V lednu došlo k dalšímu prudkému poklesu produkce v důsledku amerického ropného embarga , které bylo v srpnu rozšířeno na rozsáhlý zákaz veškerých jednání s venezuelským státem.

Říjnový nárůst přichází, když americký ropný gigant Chevron a PDVSA minulý týden odhalili, že ze závodu, který provozuje jejich společný podnik Petropiar, se stane surový vylepšovač. V posledních měsících toto zařízení fungovalo jako směšovací zařízení, které produkovalo do října 100 000 bpd lehčí ropy Merey určené pro asijské trhy.

Reuters uvádí , že závod se do začátku příštího roku vrátí k produkci syntetické surové suroviny Hamaca. Zůstává nejasné, kde Petropiar plánuje uvádět těžší ropu na trh. Než americké ropné embargo vstoupilo v platnost, většina venezuelské ropy Hamaca byla odeslána do amerických rafinérií na pobřeží Mexického zálivu. Washingtonské sankce vedly také zákazníky z USA k tomu, aby se vyhýbali nákupu venezuelské ropy, včetně Čínské národní ropné společnosti. PDVSA údajně prodává velkou část své hrubé produkce ruskému energetickému gigantu Rosnefť, který jej poté přesměruje do jiných destinací. Společnost Reuters v říjnu informovala, že indická Nayara Energy dodává Rosneftu palivo výměnou za venezuelskou ropu, aby se zabránilo sekundárním sankcím USA. Caracas doufal, že z Indie učiní svého hlavního kupce v hotovosti po lednovém embargu, ale vyhlídky zastavily americké hrozby sekundárních sankcí Indii. Transnárodní rafinérská společnost Reliance (Indická společnost, kde nyní spolupracuje se Saudskou Arábií) přijala zásilky venezuelské ropy v říjnu poprvé za čtyři měsíce, údajně výměnou za palivové produkty, včetně nafty.

Lucas Koernera z Caracasu.

 

Ze všech dostupných zpráv je vidět, že se Venezuela stejně jako Rusko nehroutila díky Madurovi a Putinovi a v tomto případě socialismu, ale americkému vydírání a vyhrožování a ve skutečnosti nevíme, jak je Venezuela silná. Rusko už je z klinče venku, odchází od dolaru, Sýrie zachráněna (byť tam ještě lidé umírají)  a to se propagandě hrubě nelíbí. Nejdříve Rusko pomohlo Sýrii, nyní Venezuele. A co špatného udělala Venezuela? Drze vyvážela ropu a nepustila tam USA. Prodávala ji jinde. Jako Rusko. O občany těchto států jde Washingtonu až na posledním místě. Ať třeba chcípnou! Hlavně když americké koncerny vydělají. To je vážně americká demokracie a svoboda?