Ten chlap se snad musel vrátit z doby budoucí, jinak není možné, aby přesně popsal, co bude za rok a především: zdůvodnil. Hluboká poklona.

 

Je škoda, že to nahrála Česká televize a snad jenom pro svoji přímočarost to víckrát neopakovala. (RRTV má pravdu, že tam naleznete vše, ale zatímco propagandu na pomezí dezinformace "pseudodemokratů" opakují do omrzení, tento úžasný rozhovor prolétl jedenkrát ve tři hodiny odpoledne a byl neopakován, takže kdo netuší, že "něco" proběhlo a mělo skutečně úroveň, nemá šanci dohledat. Byl to živý vstup, takže asi proto Čt cenzura nemazala, ale už neopakovala.)

 

 Kritika EU nepřípustná?

Nejdůležitější věty - kdo chce, může si poslechnout celé. Opakuji, to není z dneška, ale rok staré přesně na den...

 

Antonín Stáně, předseda správní rady krajanského střediska Velehrad (živý vstup)

Zde jednotlivé úvahy, kdo nechce poslouchat celé:

Vy jste hlasoval pro Brexit?

Je to pravda. Já se domnívám, že Británie se svou 800 let starou demokracií nemůže dál zůstat v Evropské unii, jejímž heslem u od Římské dohody je stále těsnější integrace.

Je pravdou, že mnozí, co hlasovali pro Brexit, už nechtějí dát hlas Brexitu? Patříte k těm lidem, nebo se domníváte, že vaše rozhodnutí bylo správné?

Já bych to bral s rezervou. Já znám naopak několik lidí, kteří hlasovali, aby Británie v Unii setrvala a kteří si to velmi rozmýšlí, zejména proto, jakým způsobem se k Británii - i když v jednáních není zastoupení Británie adekvátní - jakým způsobem se vypořádala s Velkou Británii.

Je to největší krize? Mayová má menšinovou vládu...

Situace je nečitelná. Brown a Blair strávili mnoho své energie strávili tím, že se snažili zabránit vstupu marxistů, trockistů, komunistů a dalších podobných do Labouristické strany, dnes se tato strana pro podobné pod vedením Corbyna otevřela, dnes neví co chce, tvrdí, že by to dojednala líp a jejím cílem je docílit voleb a zmocnit se vlády a jejich představa je to, co jsme znali z Čech a Slovenska před rokem 1989. Je mnoho lidí všude proti všemu, ale velmi málo, co vidí řešení.

Co bude v březnu 2019: první, nebo druhá varianta o Brexitu? Dohoda, nebo tvrdý Brexit?

Já myslím, že to bude třetí varianta. Když je první a druhá varianta, tak obvykle dojde k té třetí. A to, že tato varianta bude prodloužena, nebo jak je zvykem v Evropské unii, zastavíme hodiny. Protože řešení, které by přijal britský parlament neexistuje.

Existuje také řešení o druhém referendu: buď o potvrzení, či druhém referendu:

Především já si myslím, že ve Velké Británii není zvykem dělat druhé referendum, když to nevýjde podle představ vládnoucích elit. Faktem je, že druhé referendum vylučuje vládnoucí konzervativní strana a velmi vlažně se vyjadřuje i labouristická opozice.

 Jak vnímají krajani nejistotu podmínek rozluky? Vnímají to jako problém?

Já jsem byl nedávno na Českém velvyslanectví a tam mluvil jakýsi anglický právník a pro Čechy a Slováky, i ty, co příjdou dnes či zítra jasně definovaná. A chyba Mayové byla, že to tak neudělala pro všechny. (Zkráceně)

Ale mohla to být páka či karta proti Evropské unii

Tak já myslím, že to byla falešná karta.

Jak to vidíte po 29. březnu? Říká se, že bude mít Británie velké ekonomické problémy. Hrozí něco takového?

Ano, hrozí. Jednou možností je odchod bez dohody, což se říká "divoký Brexit", ale já se nedomnívám, že je to příliš divoká situace, že sice budou problémy, ale ekonomická situace se prakticky netýká či není doménou vlád, ale soukromých podniků a ty podniky problémy vyřeší. Já jsem si jist, že vyřeší. A ten takzvaný divoký Brexit nepostrádá určitá pravidla, kdy koneckonců všechny státy mimo EU podle toho obchodují a jsou respektovány a to jsou pravidla WTO.

 Vy jste zažil za padesát let mnoho krizí, přesto se o této říká, že je největší. Je to rozdělením společnosti? A scházejí lídři?

Já si myslím, že ano, obojí. Rozdělení společnosti dnes existuje, ta dělící čára není mezi stranami jako dřív, ale uvnitř stran, dokonce uvnitř rodin. Británie byla v Unii více jak čtyřicet let a za tu dobu se pro mnoho lidí stalo velmi pohodlnou situací spoléhání na to a změna je vždycky těžká.

Co myslíte, že by bylo nejlepší ode dneška za rok ve vašich představách? (tzn.dnes)

Já si myslím, že nejlepší by bylo, kdyby Británie odešla bez předchozí dohody. Potom určitě k dohodám dojde. Aby Británie obchodovala s EU podle zásad WTO. Dojde asi k problémům, že občas něco nebude, ale to budou problémy krátkodobé.

 

 To, co včera řekl Johnson a jak se řešila situace se snad zdá, že rozhovor s panem Stáněm (mimochodem po padesáti létech ve Británii mluví úžasně česky) nebyl před rokem, ale dnes.

 

Zde odkaz, kdo má zájem

 13. 12. 2018
15:03 na ČT24

 https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10101491767-studio-ct24/218411058301213

 

Psali jsme

Extremisté v Bruselu dostali řachu mezi oči: Brexit - Británie práskla do bot definitivně! Kdo bude další?