Pyšná princezna: švec, co dostal šaty od krále Miroslava už nechtěl spravovat boty, než mu král Miroslav šaty zase sebral. Jak poučná pohádka to je.

 

Král je nahý, dalo by se zvolat v okamžiku, kdy na USA padl koronavirus v plné síle.

A zatímco se mnoho Američanů jezdí s rakovinou léčit na Kubu, USA vykřikují do celého světa, jak jsou ve všem nejlepší. A koronavirus je donutil odhalit skutečné já. Americký nenažraný lékař už neví, co by si za léčení a operaci řekl. A výsledek?

Počet mrtvých na koronavirus v USA už překročil množství zemřelých v Itálii, kde bylo dosud registrováno nejvíce obětí pandemie nemoci covid-19. Server Worldometers uvádí, že je ve Spojených státech aktuálně 19 816 zemřelých, Reuters už píše o překročení hranice 20 tisíc. Itálie zatím hlásí číslo 19 468.

(Před chvílí upřesnili číslo: USA 20 608 zemřelých, osmimilionový New York 6367, my na deset milionů obyvatel 129 zemřelých)

 

A epidemie je neúprosná

Kam zmizel pohrdavý, přezíravý úsměv k východnímu bloku, když zdravotnický systém zažil celosvětově tvrdou konfrontaci? Pyšná Amerika šílí, Španělsko s Francií, Belgií a Itálií včetně Velké Británie se hroutí a to dokonce i přesto, že Česká republika je středozem, přes kterou proudí všichni sem a tam, zatímco mnohé státy jsou z části uzavřeny mořem a odtud nic nehrozí.

Podle Univerzity Johnse Hopkinse se USA staly první zemí na světě, kde za jediný den zemřelo na nákazu koronavirem přes 2 tisíce lidí. Počet nemocných v zemi překonal již 500 tisíc. Přitom před měsícem USA hlásily tisícovku nakažených.

Samozřejmě ještě nemáme vyhráno, ale způsob vypořádání se s touto zákeřnou chřipkou je už dobře definovatelný: čím vyšší platy mají lékaři vůči obyčejným lidem, tím víc je zdravotnictví zkorumpovanější a normální lidé se ošetření skoro nedočkají. A je to vidět i na části našich zvrácených lékařů, kterým nestačí ani 100 000 Kč měsíčně a musí si nahrabat v zahraničí. A Hippokratova přísaha pláče. A opět se dokazuje: dobře placený lékař je " k nezaplacení". Ale přeplácený lékař je lempl či šmejd a USA to světu ukazují v plné parádě. Nebo v plné nahotě?

I král Miroslav věděl, že bohaté šaty lepšího ševce neudělají

Kolik nám západ ukradl lékařů, zubařů a sester, aniž za jejich vzdělání zaplatil? A je snad jejich zdravotnictví lepší, přestože jsou milionáři? A svědomí na ně neplatí.

 P.S. Ta pointa výše napsaného je v tom, že platy personálu nesmí převýšit možnosti léčených lidí, protože pak má kvalitní léčení pouze 10% nejbohatších a zbytek bez kvalitnějšího léčení umírá. A v USA si lékaře a právníky nechali přerůst přes hlavu.