Málokdo tuší, že ostrov Margarita je Venezuela. Součást Venezuely. I když i zde z hotelů proudí peníze do ciziny. Do Španělska. A zlatá vejce dlouho snášela i pro USA. Vydíráním.

 

První obyvatelé byli indiáni kmene Guaigueri, kteří dali ostrovu název Paraquachoa, neboli hojnost ryb. A jak se Španělé dostali k drancování Venezuely a ostrova Margarita?

stolové hory

V roce 1499 objevili u ostrova Cubaqua Island ložiska perel. Když dorazili s prvním nákladem osmdesáti liber perel na španělský dvůr, začala "perlová horečka". A drancování nebralo konce. V roce 1498 přistál Kryštof Kolumbus a už v roce 1499 zde byli první španělští kolonisté. Ta dravost a drancování bylo nepřekonatelné. Když přistál Kolumbus, našel zde jenom přívětivé a pohostinné obyvatele. A tak pojmenoval Venezuelu (myslel, že je to ostrov) Isla de Gracia, neboli Země krásy. A za svou přívětivost a pohostinnost indiáni tvrdě zaplatili. Byli krutě  trestáni, když nenalovili dost perel a drancování a zabíjení nebralo konců, protože západní Evropa byla nenasytná a ostrovy Cubagua a Margarita jim dávaly možnost úžasného bohatství, Španělsko bohatlo, a domorodci umírali.

Venezuela jsou "Malé Benátky" pojmenované Alonsem de Ojegou a Amerigem Vespuccim.

19. dubna 1810 vyhlašuje Venezuela nezávislost na Španělsku. V roce 1812 obrovské zemětřesení obrátilo Caracas v trosky a katoličtí kněží a Španělé vyhlašují, že je to trest za nezávislost. A zde zazní poprvé proslavená věta bolívarské revoluce od Simóna José Antonio de la Santísima Trinidad Bolívara y Palacios Ponte Blanco známého prostě jako Simóna Bolívara:

"Jestliže se proti nám staví příroda, musíme se postavit i jí".

 

Po smrti Simóna Bolívara dostává Venezuela další ránu: obrovské zásoby ropy sice zdánlivě dávají Venezuele punc bohatého státu, ale miliardové zisky z toho mají USA. A tak se dostává k moci Hugo Chávez, který americké zloděje zestátnil a rafinérky včetně dalších zařízení předává venezuelskému lidu. A začalo peklo: sankce, vojenské útoky, další vydírání, blokace (což je dodnes) až Chávez nazval v roce 2006 George W. Bushe na OSN ďáblem, po kterém zůstal pach síry na místě, kde Bush řečnil.

Scénář v roce 1989: Venezuela dala na rady Světové banky a Mezinárodního světového fondu (což jsou většinou USA) a tyto zločinné rady ji poslaly ke dnu. Přesto Hugo Chávez vždy odolal útokům USA a lid nechtěl, aby se vrátili vyděrači z USA. (Stále stejný scénář: USA za celou dobu nejen Kubu, Vietnam, ale ani Venezuelu nezlomily, stejně jako dnes Afghanistán) .

Shrnuto: Venezuela čelila drancování a zabíjení Španělů, po bolívarské revoluci se na chvilku osvobodila, aby pak čelila drancování USA. Nešťastná zem - za své bohatství dávala životy svých dětí. Takže Venezuela není chudá díky socialismu, ale neuvěřitelnému drancování západních států. A vždy, když se do Venezulely na Orinoko začala vracet i turistika, vojáci podporovaní z USA vyprovokovali masakry a tak je to s přestávkami od roku 1918, kdy začala prodávat první ropu a USA zavětřily obrovské zisky až do dnešní doby.

 Poslední roky se Venezuele snaží pomoct Rusko: zatímco v USA krachuje těžba z břidlice, USA se snaží, aby Venezuela snÁšela zlaté vejce opět jim. A stává se z toho fraška: lid chtěl Cháveze, pak Madura, zatímco opoziční Juan Quaidó slibíl, že vrátí zisky zpět do USA. A tak USA vyhlásily Quaida prezidentem. A Británie oznámila, že miliarda dolarů v britských bankách nepatří venezuelskému lidu, ale zločincovi Quaidovi.

Demokracie 21.století v praxi.

Česká republika se ve Venezuele proslavila tím, že zde postavila první pivovar a tím zde přinesla zvyk pít pivo. Bez zabíjení...