Stále více čtenářů se ptá, jak je možné, že přecházíme prapodivnou šaškárnu strany ANO v ekonomické oblasti do očí bijící, když jsme na Sobotkovi nenechali nit suchou. Dokonce Václav Klaus si už začal tuto otázku pokládat také. Není to pravda. Teda, je, ale jinak.

 

Proč chybí vážná diskuse o ekonomických tématech? Václav Klaus

V jedné pohádce (Císařův pekař) je hezounky popsáno, o co jde. Vy se musíte nejdříve sám historicky znemožnit, a po vás jiní a jiní než lidi přijdou na to,že bude nejlíp, když si budou vládnout sami...

 

 Samozřejmě že vidíme totalitní bolševiky v podobě komika ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha který tvrdí, že co se JEMU nelíbí, demokraticky zakáže jako Klement Gottwald. Je nekuřák? Tak to zakáže všem. Pak zakáže horolezectví, protože je nebezpečné. Pak zakáže potápění, protože je nebezpečné a on je třeba neplavec. A tak to jede jak za bolševiků, kdy nakonec bylo zakázáno vše, co nedělaly masy. Takže dávno mimo nějaké Semelové není KSČM totalitní. Naopak Kalousek a pseudodemokratická parta i s částí  ANO totalitou a bolševismem přetékají, byť jiným nadávají kremelští bolševici!

Smutné: názvy zůstaly, obsah se změnil!

 

Tolik jenom úvodem a nyní o znemožnění

Je naprosto jasné, že nyní zahájit frontální útok proti Babišovu bolševismu by bylo kontraproduktivní. Proto dnes ukážeme na datech, že už krize odemyká dveře, ale stále nám mažou med kolem úst a podvodníci jako Jourová budou stále tvrdit, že den ode dne je líp. Teprve, až lidé pocítí, že tyhle šmejdi lžou a pokud by se netiskly uměle aura, už by byl Brusel vyklizen, nemá cenu nic lámat přes koleno.

A teprve až ta viditelná, nikoliv dnešní krize tvrdě dopadne, můžeme říct: A DOST, jdem do toho všichni. Poctivě, s jasnými důkazy.

 

 Dnes už v krizi jsme a stále hlouběji

To, co vidíte kolem sebe je jenom setrvačnost a dluh. A Babiš určitě ví, že je to hop nebo trop. Jeho úspěšnost je dluh. Stejně jako Sobotky. A zatímco jsme již ve fázi poklesu, tabulkově díky šíleně stoupajícím dluhům vše vypadá růžově. I ta úžasná malá nezaměstnanost stojí na vodě. Blíží se katastrofa!

Jenom nedokážeme přesně určit "černý pátek"!

 

 

 DŮKAZY   DŮKAZY   DŮKAZY   DŮKAZY

 

I když je tento graf z učebnice, my jsme přesně ve fázi, která ukončuje tabulku. Vodorovná čára je nula, ale pokles už začal. Prakticky kopíruje čísla HDP.

 

Prognóza České bankovní asociace
Ukazatel 2017 2018 2019
Růst HDP (%) 4,6 3,6 2,8

 

http://www.miras.cz/seminarky/images-sem/makroekonomie-n05-obr1.gif

Je 1.června 2018

Dluhy domácností v dubnu stouply na zhruba 1,565 bilionu korun

Meziročně dlužily domácnosti o 111 miliard více.  Nefinanční podniky na konci dubna dlužily bankám zhruba 1,056 bilionu korun, což je meziměsíčně o 9,6 miliardy více. Meziročně byly úvěry podniků vyšší o 13,7 miliardy korun. Lidé si opět připadají, že tento strom roste do nebe a tak se dluhu nebojí. A pro připomenutí: v prosinci byl zahraniční dluh České republiky  nejvyšší v historii. Na konci loňského roku dosáhl 4,37 bilionu korun, to je meziroční nárůst téměř o 875 miliard. Navíc česká měna nyní jednoznačně doplácí na dění na globálních trzích, kde euro vůči dolaru strmě padá. Tento vývoj, který je v posledních dnech živen narůstající nejistotou kolem situace v Itálii, jde též proti všem očekáváním. Globálně padající euro a přesun investorů do dolaru se odráží ve výprodeji středoevropských měn jako celku. A i když Babiš , pseudopravice a dokonce i ČNB jásá na svázání s Evropskou unií, ztráta diverzifikace, přílišná závislost napojení na výrobu aut a sklady na půlce státu přivádějí nezaslepené v děs.

 

 

Rostoucí globální dluh, riziko pro celý svět

 
Svět se topí v dluzích, vypadá to spíše, že už se utopil a oceán zadlužení se neustále rozšiřuje. Nikoho to nezajímá, nikdo to neřeší, i když se celkový světový dluh zvyšuje téměř třikrát rychleji než celkové světové bohatství.
 

Následující tabulka zobrazuje 20 zemí s největším veřejným dluhem k prosinci 2017 v poměru k HDP:

 

20 zemí světa s největším veřejným dluhem k 12/2017

 

Podívejme se na dva hlavní globální hráče a to USA vs. Rusko, na jejich zadlužení a vývoj zlatých rezerv. Je zřejmé, že USA patří mezi nejvíce zadlužené země světa a dluží na všechny strany. Oficiální dluh již překročil 21 bilionů dolarů a stále roste. V prosinci činil veřejný dluh USA 105,40 % k HDP, naopak Rusko patří mezi nejméně zadlužené země a patří mu 5. místo na světě, kdy zadlužení činí cca 12,60 % k HDP a své zadlužení stále snižuje.

Rovněž ruská finanční strategie jde jinou cestou než ta americká. Vidíme, že USA jdou cestou dluhů, tištěním bezcenných papírků a cestou k velkým problémům. Naopak Rusko jde jinou cestou a to cestou zaměřující se na pravé aktivum a to je zlato. Ruská centrální banka stále navyšuje své zlaté rezervy, jen za loňský rok přidala do svých rezerv 224 tun, což byl rekordní nárůst od roku 1994, aktuální stav ruských zlatých rezerv činí k březnu 2018 cca 1 891 tun a zásoby stále rostou. Rusku patří aktuálně 6. místo na světě v držbě zlata. Naopak USA své rezervy drží stále na stejné úrovni a to na známých 8 133,46 tun, je otázkou zda to zlato opravdu mají. Nebo již v trezorech zlato v tomto množství není, ale USA to nepřiznají. Rusku patří rovněž 3. místo v produkci zlata na světě a tedy většina plyne do zásob centrální banky. Každým rokem má být do ruských rezerv přidáno přes 200 tun zlata, do roku 2030 se očekává nárůst až na 400 tun ročně.

Nejen Rusko, ale rovněž Čína berou zlato a vlastnictví fyzického zlato jako pravou hodnotu a velkou strategickou zbraň na finančním poli, která může hrát zásadní roli ve vytlačování amerického dolaru z trůnu globální rezervní měny. Je do oči bijící, proč tyto země shromažďují zlato není to jen tak pro srandu králíkům, je zatím mnoho jiných důvodů. Čas ukáže ten pravý důvod a jaké to bude mít globální důsledky.

 

V následující tabulce vidíme srovnání vládního dluhu USA a Ruska k celkovému HDP:

Srovnání vládního dluhu USA a Ruska
Vývoj ruských zlatých rezerv od ledna 2015 - do ledna 2018

 To, co vidíte, je pouze začátek. A promiňte prosím v tomto odbornějším článku expresivnější slovo: jenom pitomec může tvrdit, že větší navázání na Rusko a Čínu pod slovem ekonomická diverzifikace je podlézání Putinovi a Rusku. Nikdo rozumný nechce vlézt do náručí východní velmoci, ale skutečný státník musí být ve střehu, aby ho nestrhla fanatická přítulnost k západu, pokud nastane pokles. A diktát západu, sankce a výhrůžky jsou přesně totéž, co nám dělal Sovětský svaz. Uzavřel nám hranice na západ, o totéž se pokoušejí USA. Ale na východ a včetně nákupu levnější ropy a plynu. Jenomže zločin zločinů je to, že jak minulá, tak budoucí krize posílí bohaté a ožebračí chudé. K tomu se dopracovaly USA po roce 1945, kdy zjistily, že trh v krizi nesou i bohatí, tak upravily zákony tak, že to nesou pouze chudí, či chudé státy a kdo se vzbouří, dostane sankce a někdy i humanitární bombardování, které nedělal po válce ani Sovětský svaz.

Dokonce by se dalo definovat, že brání li někdo lidem obchodovat s kýmkoliv na světě pouze z ideologického důvodu je zločinec a skutečný vlastizrádce, pracující pro jinou mocnost, nehledě na bídu svých spoluobčanů. A trest by měl být adekvátní. Nikdo nemá právo nařizovat nám, co si máme myslet. A šílení generálové toužící po válce by měli zmizet na smetiště dějin!

Tabulky a zahraniční přesná data o zlatě převzata z Kurzy.cz,  Ing. Jakub Petruška 23.května 2018

 

 Možná i z tohoto pohledu bychom měli pochopit, proč americká armáda překročila naše hranice a blíží se k Moskvě!

 

 Psali jsme