Než se nadechnete k nadávání, že byly malé platy, tak vydechněte a nejdříve si přečtěte důvod. Pak to můžete rozcupovat. Ale prosím: fakty. Protože nikdo méně nekřičel, jak málo se u nás bere a jaká jsme montovna západu. Tak kde je háček, dnes dokonce hák?

 

Řekněme si hned od začátku: z naší republiky odchází ročně cca se vším všudy 600 miliard korun, do naší republiky proudí cca 100 miliard dotací. To znamená, že každý rok je deficit půl biliónu koun, kterými MY DOTUJEME ZÁPAD. Komedie, že? Chudá Česká republika každý rok dotuje západ půl biliónem korun. (Jen pro srovnání: celá transformace z komunistického systému do kapitalistického stála také půl biliónu, což bylo celé období Klausových vlád. Přesto je Klaus brán skoro jako zločinec, za kterého se rozkradl stát. A zde tato částka odchází každý rok ven a to je prý cena za to, že smíme být v Evropské unii. Zajímavé...)

A o co tedy jde?

Ten zločin není v tom, že se lidem zvedá na chvíli úroveň žití. Kdyby stát rozdával lidem z oněch půl biliónu korun, nejlépe vše, budu tleskat jako malé děcko. Jenomže Babiš za připravované dohody s ČSSD rozdává opět peníze jako Špidla "Zdroje jsou" se Sobotkou s obrovskou sekyrou ve futru, zatímco oněch půl biliónu jde stále nezmenšeně ven. A zatímco Babiš a jeho parta připravuje při údajně skvělém výkonu rozpočet se zadlužením 50 miliard a víc, logické by bylo, kdyby tato vláda ušetřila 200 miliard a peníze našla tam, co nám utíkají mimo stát.

Co se stane a co by se přitom mělo udělat

Všichni dostanou přidáno. Už dostávají. Žádná ekonomika to neutáhne. Najednou nebude zboží. Jako za komunistů. Ale zatímco za komunistů byly prázdné obchody a lidé měli peníze, dnes obchodníci za pár měsíců zvednou cenu zboží, nebo na dluh dovezou. Dražší. Takže najednou ten, co zjistí, že dostal deset tisíc přidáno, zaplatí měsíčně deset tisíc víc a "zítra na tom bude jako dnes". Nula od nuly pojde. Pouze se změní číslo na výplatní pásce a těm, co se nepřidá, se drasticky zvednou náklady na život.

A pokud Trump (tomu se budeme podrobněji věnovat příště) zvýší cla na auta, hliníkové motory a další, spustí se katastrofa. Odnese to Babiš? Hamáček? Jourová? Nebo někdo jiný z nich? Ne! Odnesou to ti nejchudší jako v USA v roce 2008!

 

Co se mělo dnes udělat?

Zvednout platy zdravotním sestrám. Vlastně všem, kteří pracují na třísměnný provoz. Tam je skutečný deficit především zdravotní. Neboli razantně zvýšit od státu směnný příplatek. Ze zákona. A teprve, až ze soukromých firem díky zvednutým platům přibude do státního rozpočtu, teprve z těchto peněz státním zaměstnancům přidat. Tím by rychleji tvrdla i koruna, což by znamenalo pro podniky výhodnější nákupy moderních strojů při nezvětšené inflaci a tím by zůstalo více peněz lidem v kapsách.

 

 Fakta

"Průměrná mzda, na kterou obvykle nedosáhnou dvě třetiny zaměstnanců, tentokrát rostla rychleji než medián. To znamená, že tentokrát se přidávalo spíše lidem se mzdami vyššími. Ale i zde nejspíše zafungoval efekt administrativního zvýšení platů veřejné sféry," říká analytik ČSOB Petr Dufek.

Navíc výklad například NOVY v zájmu sledovanosti vytváří zvětšenou mezilidskou nenávist. Pražáci prý berou o hodně víc. Jenomže životní náklady stojí o hodně víc. Za druhé ti zaměstnanci berou skoro stejně, ale vše platí jako v Praze. Byt 1+1  3,5 milionu, na Moravě tentýž za milión. Proč má mít státní zaměstnanec na Moravě výhodu vyššího platu než v Praze? Snadno se dopočítá relace průměrného bydlení na kraje a nákladů.

 

Názorný příklad, na co lidé naskočí a NOVA ráda vyvolá závist. Mají lidé proč?

Bakala s platem milion se přistěhuje na Modravu, kde bude hypoteticky jeden vrátný s platem 10 000 Kč. Jaký bude následně průměrný plat na Modravě? Medián nelze ze dvou čísel prakticky vypočítat (rovná se průměru), ale průměrný plat bude pro vrátného 505 000 Kč. Což je ideál pro statistiky, ale řekněte vrátnému, že se má dobře, protože statisticky má plat 505 000 Kč a na výplatní pásce dostane 10 000? Pošle vás ke všem čertům!!

Ale náš drahý politik promluví k národu, jak jeho zásluhou se zvedl průměrný plat v Modravě na krásných 505 000 Kč, protože rok předtím tam byl pouze deset tisíc.

 Miliardářův odchod znamenal konec zlatých časů pro Modravu. Peníze, které vesničce putovaly z jeho daní, ji držely nad vodou.  Modrava z odvodů fyzických osob dostala najednou 19 milionů Kč. Díky tomu, jak tyto peníze tekly do modravského rozpočtu, dostávali její obyvatelé např. každou zimu příspěvek na vytápění až 14 tisíc Kč, peníze na dopravu atd. S odchodem Bakaly do Švýcarska nastal utrum.

 

 Přesně tak je to s Prahou. V luxusních rezidencích bydlí samí Bakalové s platy Jourové - milión a víc. Měsíčně. Ale obyčejní lidé berou o tisíci korunu víc, než na Moravě, severních Čechách, náklady jsou však desetinásobné. Díky "Bakalům, Jourovým a padesáti Ukrajincům v jednom bytě. A těch jsou zde tisíce. U důchodců se nerozlišuje místo bydlení. A tam je to nejlépe vidět. Důchodci v Praze živoří, a mohou li, utíkají do chudších krajů, aby přežili.

To už však ten z Moravy či severních Čech neví. Vidí průměr a ten mu NOVA ukazuje o 12 000 výš. Vážně bere důchodce v Praze 24 000 a na venkově 12 000Kč? Ukažte mi ty statistiky, nebo jděte s takovýto informacemi na nenávist do háje a pište, či říkejte pravdu!

 

Ale TV NOVA jásá: čísly takto postavenými zvedla sledovanost a zda se pak lidé mezi sebou nenávidí, byť platy mají všude skoro stejné je už na nich. Nebo snad vlakvedoucí z Prahy bere jinou mzdu než ten z Brna či Olomouce? Zjistěte si to. A proto  další sekera do futra díky Babišovi a ČSSD je zločin, který se projeví během roku, dvou let, ale zatímco oni odejdou, chudoba zde zůstane.

 P.S. To není návrat k totálnímu zamlčování platů. Naopak, ať se zjistí, kolik má úřednice na malé obci s náklady 00nic a kolik má úřednice v Praze, kde nájem měsíční stojí až 15 000 Kč a byty střední třídy 2+kk  5 miliónů a víc. Ale do toho se politikům nechce. Stačí jim průměr a medián.