Caracas -  Podle státní ropné společnosti PDVSA se produkce opět blíží milionu barelů denně. Zdá se, že sankce na Rusko nejsou za Krym, který je ruský legálně, ale za osvobození Sýrie a nyní Venezuely. I když USA ještě kradou ropu v Sýrii a hrdě se k tomu hlásí. (Břidlice začínají být vážný problém)

 

Měsíční zpráva Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) zaznamenala listopadovou produkci surové ropy ve Venezuele na 697 000 barelů za den (bpd), jak uvádí sekundární zdroje, a to z 685 000 bpd v říjnu.

Přímé hlášení státní ropné společnosti PDVSA OPECu vykázalo větší nárůst, ze 761 000 na 912 000 bpd. Vývozy byly v průměru přes milión bpd, protože PDVSA začal vyvážet i uskladněnou surovou ropu.

 

V srpnových opatřeních byla schválena sekundární sankce USA proti třetím stranám, což vedlo několik zahraničních společností ke zrušení dodávek ropy, včetně čínské státní ropné společnosti CNPC. PDVSA se údajně uchýlila k prodeji velké části své hrubé produkce ruskému energetickému gigantu Rosneftu, který jej poté přesměroval do jiných destinací.

 

Mírně rostoucí úrovně PDVSA přicházejí s tím, jak firma obnovuje dodávky indickým zákazníkům, jako je Reliance Industries, po čtyřměsíční přestávce kvůli americkým hrozbám. Jednání často zahrnují výměnu ropy za paliva nebo ředidla, aby se zabránilo sankcím. Podle nejmenovaných úředníků Trump citovaných Bloombergem Bílý dům v současné době vyloučil sankce indických firem.

Analytici se shodují, že těžba ropy je klíčem k oživení venezuelské ekonomiky, ale sankce americké státní pokladny vytvářejí značné překážky pro zahraniční investice.

Společnost Reuters nedávno oznámila, že vládní a opoziční představitelé uvažují o tom, že by soukromé společnosti ve společných podnicích s PDVSA mohly sami provozovat ropná pole. Tento krok by znamenal obrácení dlouhodobé politiky, která se datuje od vlády bývalého prezidenta Huga Cháveze a která vyžadovala, aby si PDVSA zachovala provozní kontrolu ropných operací. Ve snaze přilákat zahraniční investice vláda Maduro také uvolnila požadavek, aby PDVSA měla alespoň 60% podíl ve společných podnicích, což vyžaduje pouze většinový podíl v nových obchodech.

V rámci probíhajících rozhovorů se zástupci vlády a několik menšinových opozičních stran (mimo Quaida) nedávno dohodli s mezinárodními partnery o výměně ropou za potraviny a léky, ale v tuto chvíli nejsou známy žádné další podrobnosti.

Střih Lucas Koerner z Caracasu.

 

Je normální, aby údajně demokratická zem USA vyhlašovala sankce na každého, kde cítí převahu ekonomické konkurence, nebo jim dokonce vyhlašovala války? Kam až ta prapodivná demokracie zajde? Venezuela ropa, Sýrie ropa, Rusko ropa a plyn a nyní dokonce vyhrožují Německu za NORD Stream II, pokud nebude kupovat americký plyn. Budeme stále jako ovce a mlčet? Už i v USA si to uvědomují: The Washington Times: Žasneme, že naši vojáci brání ropu nejen před teroristy, ale stejně tak před Ruskem a Sýrií. Je očividné, že si list uvědomuje absurditu situace, kdy v rozporu s mezinárodním právem armáda cizího státu manipuluje se zdroji na okupovaném území a „chrání“ je, či spíše zcela nezákonně brání před legitimní vládou v Damašku a dokonce vykrádá.